5 MOSTOVA ZA RUŠENJE U SRBIJI, NE PRELAZITE PREKO NJIH: Ovo su LOKACIJE, u lošem su stanju, na rubu su pucanja!
Most/Ilustracija, Foto: Profimedia, Espreso ilustracija

POGLEDAJTE KOJA SU MESTA U PITANJU

5 MOSTOVA ZA RUŠENJE U SRBIJI, NE PRELAZITE PREKO NJIH: Ovo su LOKACIJE, u lošem su stanju, na rubu su pucanja!

Inspekcijskim nadzorom i pregledom konstatovano je da nema podataka o vlasniku mosta i da nema projekta mosta

Objavljeno: 10:33h

Osam mostova u 5 lokalnih samouprava je za rušenje, kako smo juče objavili po jedan je u Velikom Gradištu, Lučanima, Kuršumliji i Leskovcu, dok su četiri u Zaječaru. Sada objavljujemo gde se tačno nalaze u ovim gradovima mostovi, odnosno izad kojih reka, koji su "zreli" za rušenje.

Većini fale daske po kojima se gazi, ili su one trule. Nosači mosta su jako loši. Ima mostova starih i 50 godina, ali i onih koji su obrasli u šiblje, pa je nemoguće izaći na drugu stranu mosta.

Veliko Gradište

Radi se o Mostu preko reke Pek, u Tribrodu. Most je viseći, sa metalnim sajlama, odnosno užadima za prednapinjanje koje je zahvatila korozija, privezan je za obalu. Izgrađen je u prethodnom periodu. Na mostu su postavljene stare drvene daske, koje su trule. Most je u upotrebi, širine 1 metar i isti se ne održava.

Most je u jako lošem stanju te je potrebno njegovo rušenje i neophodnost izgradnje novog mosta na ovoj lokaciji.

Lučani

Reč je o visećem mostu kod pećine Кađenice u selu Dljinu. Ima vidna oštećenja na silaznom stepeništu sa Dljinske strane, podaščani pod je satrulio pa nedostaje dosta dasaka i ima mnogo vidnih otvora.

Zaštitna ograda je oštećena, izlazak sa leve strane Zapadne Morave je zarastao u šiblje i skoro je nemoguće izaći na drugu stranu mosta, a takođe postoji opasnost od železničkog saobraćaja koji se odvija neposredno do izlaza sa mosta i neobezbeđen je prelaz preko pruge.

Кuršumlija

U pitanju je viseći most preko reke Toplice u ataru sela Donje Točane raspona oko 25 metara. Most je verovatno izgrađen pre 50 i više godina i služio je lokalnom seoskom stanovništvu.

Inspekcijskim nadzorom i pregledom konstatovano je da nema podataka o vlasniku mosta i da nema projekta mosta.

Most je u elementarnim nepogodama, krajem i početkom ovog veka, od nabujale reke Toplice konstruktivno trajno oštećen i ostao bez konstruktivnih i drugih elemenata. Tada se faktički i završava eksploatacioni vek mosta. Saglasno članu 23. Pravilnika za građevinske konstrukcije, vizuelnim pregledom uočeno je da osim obalnih temelja/oporaca ostalih konstruktivnih i bezbednosno zaštitnih elemenata prvobitnog mosta više nema. Na osnovu ovako utvrđenog stanja, potrebno je završiti uklanjanje ostataka mosta i prostor dovesti u prvobitno stanje.

Most, Topčider
foto: Espreso.co.rs

Leskovac

Radi se o visećem most na reci Južna Morava. Izgrađen je od nosećih betonskih stubova sa sajlama i gaznom površinom od drvene građe-fosne.

U predelu mosta sa zapadne strane, leve strane reke Južne Morave, došlo je do klizišta koje je oštetilo stubove a odron i drveće su onemogućile prilaz mostu. Severno, nizvodno od sadašnjeg položaja mosta, negde do do 300 metara, gradi se novi betonski most preko reke i radovi su u završnoj fazi.

Most na reci Južna Morava nije u funkciji, ugrožena mu je konstruktivna stabilnost i most treba porušiti.

Zaječar

Građevinski inspektori su pregledom svih visećih mostova na teritoriji grada Zaječara, utvrdili da treba srušiti 4 mosta:

1. Iznad reke Crni Timok u blizini Gamzigradske banje nizvodno oko 500 metara. Tu se nalazi viseći most koji nije u upotrebi. Drvena poprečna i uzdužna gazna površina su potpuno trule i delimično pale. Most je za rušenje i eventualno izgradnju novog.

2. Iznad reke Beli Timok u blizini sela Borovac, u zaseoku Zmijanaci Dubrava, kod sela Vratarnica, postoje 3 viseća mosta sa čeličnim sajlama i drvenim poprečnim nosačima sa uzdužno položenim daskama za kretanje. Stanje drvenih nosača i dasaka je u vrlom lošem stanju (sve je trulo). Zaključak – sva tri mosta je potrebno srušiti radi otklanjanja mogućnosti da neko prelazi njima (potpuno su nebezbedni)

Za samo 7 dana, da podsetimo, utvrđeno je da u samo 90 lokalnih samouprava, ima 59 visećih mostova, od kojih je ovih 8 za rušenje-

Po nalogu koji je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić dao Republičkoj građevinskoj inspekciji, građevinska inspekcija lokalnih samouprava izvršila je popis nelegalnih visećih mostova od strane građevinskih inspekcija lokalnih samouprava.

“Izveštaj je u roku dostavilo 90 lokalnih samouprava a svoju obavezu nije izvršilo 55. Utvrđeno je da se na teritoriji ovih 90 gradova i opština nalazi 59 visećih mostova od kojih je 8 mostova za rušenje, 41 za sanaciju i 10 ispravnih mostova. Dat je nalog lokalnim samoupravama da postupe po izveštaju, obaveste javnost o stanju nelegalnih visećih mostova i da se preduzmu mere kako bi se obezbedila sigurnost građanki i građana koji ih koriste. Lokalnim samoupravama koje nisu dostavile izveštaj poslato je upozorenje da odmah dostave izveštaj”, naveo je ministar Vesić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.