VRHUNAC BAHATOSTI STANODAVACA! Traži 6 meseci unapred, a kirija 1.000 evra "KO IMA 6.000 EVRA U KEŠU ZA KIRIJU?"
Stan, Foto: Squatting Slavs In Tracksuits

ludnica

VRHUNAC BAHATOSTI STANODAVACA! Traži 6 meseci unapred, a kirija 1.000 evra "KO IMA 6.000 EVRA U KEŠU ZA KIRIJU?"

A da "tipuju" na strance, govori i taj podatak da su oglasi uz srpski, često napisani na još dva jezika - ruski i engleski

Objavljeno:

Cene nekretnina u Beogradu su prevršile svaku meru, te je gotovo nemoguća misija naći stan za 500 evra na nakoj pristojnoj lokaciji, a da nije u pitanju daleka periferija ili neki improvizovani sobičak u prizemlju.

Ipak, jedan oglas privukao je posebnu pažnju, jer vlasnik nekretnine traži 1.000 evra za stan od 40 kvadrata kod Vukovog spomenika, i to, ni manje ni više nego za šest meseci unapred!

Stan izgleda pristojno, ali nije u pitanju ništa luksuzno već prosečno opremljen stan. Prostor je skučen, trpezarija i dnevni boravak su u jednoj prstoriji, dok u drugoj je zasebna spavaća soba. Ukratko, stanodavac bi do nedavno mogo da bude presrećan da za njega dobije 400 evra, ali dolaskom Rusa i Ukrajinaca, apetiti domaćih stanodavaca su porasli...

A da "tipuju" na strance, govori i taj podatak da su oglasi uz srpski, često napisani na još dva jezika - ruski i engleski.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić, Društvene mreže

Naime, ako su cene u proseku 1.000 evra na pristojnim lokacijama, dakle blizu centra ili u samom centru, šta ostaje prosečnom Srbinu nego da se seli na periferiju. S druge strane, ko danas ima 6.000 evra za stan, koji pri tom ne vredi toliko ni po kvadraturi, ni rasporedu prostorija niti nameštaju?! Pa i da ima te pare, ovoliko bi trebalo da košta luks stan u recimo Knez Mihailovoj ulici, a ne malo dalje od strogog centra grada.

Ana M. sagovornica koja već pet godina živi u Beogradu, objašnjava da traži novi stan za sebe, te dodaje da je najblaže rečeno zgrožena zahtevima nekih vlasnika, koji traže nerealne cene.

- Jasno je svima da koriste situaciju da zarade, ali čekajte, gde smo tu ljuid koji žive od prosečne plate? Pa čak i mi koji imamo pored osnovnih prihoda, i honorarne, ne možemo da platimo 6.000 evra za iznajmljivanje stana! Ja iz Srbije ne mogu da se takmičim sa nekim ko dolazi iz inostranstva, a da dižem kredit kako bih iznajmila stan, pa to ne bi bilo normalno - ogorčena je Ana.

Ona je sada u potrazi za rešenjem - seli se periferiju, mada su, kaže, i tamo cene nerealne, jer ono što je koštalo nedavno 180 do 200, sada je 350, 400 evra.

- Svako koristi priliku da zaradi, ali ovo što nam rade nije u redu. Sve bliže sam odluci da kupim svoj stan, neka je i 20 kvadrata ali me niko neće terati odatle - priča Ana, koja se pre pet godina preselila iz Kragujevca u Beograd.

Podsetimo, od dolasak bogatirh Rusa do danas proteklo je nekoliko meseci a cene nekretnina su sve više. Za neku pristujnu lokaciju treba imati barem 2.000 evra platu, jer 1.000 evra košta samo stan, a zatim troškovi, životne potrebe, o nekom dodatnom luksuzu i da ne govorimo.

U centru Beograda cene "divljaju" od 1.000 evra pa do 3.500, u širem centru su cene identične, dok se i cene na periferijama kreću uzlaznom putanjom, mada i tu jedva da se nađe nešto do 350, 400 evra.

- Ne znam dokle će ovako trajati, ali sigurno je da će ovim tempom mnoge naterati da kupe svoje stanove. Bolje da plaćam ratu za stan nego da plaćam kiriju i bacam novac, zaključuje sagovornica.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.