OVE DVE STVARI SU STUB SLAVSKE TRPEZE NA MITROVDAN: Priprema je posebna, obratite pažnju!
Slava, Foto: Nebojša Mandić

PRAZNIK

OVE DVE STVARI SU STUB SLAVSKE TRPEZE NA MITROVDAN: Priprema je posebna, obratite pažnju!

Srpska pravoslavna crkva i vernici osmog novembra obeležavaju Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom.

Objavljeno:

Veliki broj vernika osmog novembra proslavlja krsnu slavu Mitrovdan.

Srpska pravoslavna crkva i vernici osmog novembra obeležavaju Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom. Važi za jednu od najvećih slava u Srbiji i za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.

A već je dobro poznato da je nezaobilazni deo slavske trpeze slavski kolač i žito, zato vam donosimo najbolje recepte!

Slavsko žito

Pred slavu u kući se kuva žito (koljivo). Koljivo (ili žito) pravi se od kuvane pšenice. Može da se pripremi na razne načine, ali najčešće sadrži orahe, oraščiće i/ili karanfiliće i med.

Pšenica je simbol Vaskrsenja Hristovog. Kuvano žito ili koljivo je u crkvenoj upotrebi još od najstarijih vremena. Kao crkveni simbol ono podseća na biljne žrtve iz starog zaveta. Smatra se da ono predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života.

Za slavsko žito vam je potrebno:

- 500 g pšenice

- 400 g šećera

- 500 g mlevenih oraha

- 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Pola kilograma pšenice preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati i skuvati. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka procediti je, ali je ne ispirati!

Kada ste procedili žito, dok je još toplo samleti ga na mašini za mleveno meso. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije samlevena.

Još uvek mlaku samlevenu pšenicu pomešajte sa kristal šećerom, vanilin šećerom i orasima.Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima i polutkama oraha ukrasi po ukusu.

Slavski kolač

Slavska trpeza je nezamisliva bez slavskog kolača, a njegov izgled zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Donosimo vam detaljno objašnjenje za pravljenje slavskog kolača, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga napravite i ukrasite po ovim savetima, sigurno će svi gosti hvaliti vaše umeće!

(EspresoZena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.