"DA LI GOSTI TREBA DA SE IZUVAJU ILI NE?": Srbi ZAKRVILI zbog ovog PITANJA, a pazite samo te ODGOVORE, opšti HAOS!
Ilustracija, Foto: Twitter, Profimedia

IZUVATI SE ILI NE?

"DA LI GOSTI TREBA DA SE IZUVAJU ILI NE?": Srbi ZAKRVILI zbog ovog PITANJA, a pazite samo te ODGOVORE, opšti HAOS!

Kako pišu tviteraši, ova praksa je ustanovljena i u Švedskoj

Objavljeno:

Tema za koju Srbi nikako ne mogu da pronađu rešenje - da li se treba tražiti od gostiju da se izuju kada dođu kod vas ili ne.

Da li smo taj običaj zaista nasledili od Turaka, u kojim kulturama je to normalno, a gde uopšte nije ili se jednostavno radi o osnovnoj higijeni - svako od nas ima drugačiji stav, a ljudi na Tviteru večito pronalaze inspiraciju da se raspravljaju na ovu temu.

Tako je jedna korisnica postavila sledeći tvit i otvorila debatu:

- Kažu ostalo nam od Turaka da se izuvamo kad idemo u goste. Ok, sve su nam Turci nametnuli. Danas čujem da se i Japanci izuvaju, Skandinavci takođe. Lakše mi otkako saznah za to. Nego izuvate li se vi kada odete u goste? A vaši gosti kod vas? I ja, napisala je ova žena.

izuvanje
foto: Printscreen/Twitter

I mnogi su je podržali.

- To je običaj iz vedskog vremena, da se ne unosi prljavština u dom. Mnogo je to star običaj, dodao je jedan korisnik.

- Nudim i tražim papuče. Ako se neko ogluši o to, uzvratim istom merom...

Mada ima i onih malo ekstremnijih.

- Ja bih prebila onog ko hoće obuven da mi uđe u kuću.

A, nekima jednostavno gost koji se izuje bez da je to zatraženo mami osmeh na lice.

- Izuvanje obavezno, i sama se izuvam kad god odem kod nekoga. Ja sam toliko bila srećna kad mi je popisivač došao pre neki dan, i dečko se sam izuo, htela sam da ga usvojim odmah.

Kako pišu tviteraši, ova praksa je ustanovljena i u Švedskoj.

- U Švedskoj je to obavezno i u hodniku svako ima papuče za goste. Meni je to ok. Cigarete se ne pale u stanu već samo na terasi. Kod mene u stanu se svi izuvaju jer i ja to radim gde odem. Ukoliko neko ne želi ostanem obuvena. Luna pravo iz šetnje ide u kupatilo na pranje šapica.

Mnogi razmišljaju šta sve to može da se unese na cipelama ukoliko u stan uđete obuveni.

- Lično mi je ružno da gost sedi u čarapama, još ružnije da ulazi sa obućom kojom je gazio ko zna gde sve. Primer od kada je to kod mene:čekala sam red kod lekara, čovek je utrčao u toalet pored. Kako sam gledala u pod, vidim pri izlasku njegove cipele dobro okvašene kapljicama.

- Zamisli imaš malo dete koje uzme igračku sa poda i stavi u usta, a po podu gazio obuven neko ko je pre toga bio u javnom toaletu? Možemo do sutra da zamišljamo gde je sve gazio neko u svojoj obući.

Kako neki praktikuju izuvanje, neki ipak pristaju na isto samo ukoliko su neke posebne okolnosti.

- Ja ne... Sem u slučaju da je neka glibina ili kiša jača bila usput do kuče ili stana... Uvek imam foru sa čarapama i nogama kao šatro se osećaju (hahaha)... Parola snađi se.

Dok se u Americi izuvaš samo ako...

Mada, nekima je to izuvanje "šta više, grozno".

- Ne i ne, sve suprotno tome. Izuvanje gostiju je baš ponižavajuće. Kod mene je zabranjeno. Kuća mi je čista uvek, kao i obuća. Onaj ko me je izuo na vratima, nije me više video. Imam dovoljno godina i ne znam nikoga ko se razboleo od nečega što mu je neko doneo na obući, zaista, dodala je korisnica.

A, odgovor onima koji brinu o higijeni je:

- Postoji stvar zvana otirač za noge. Može se nakvasiti asepsolom i izuvanje baš nije neophodno.

- A čini se da se gosti ne primaju u spavaćoj, nego u nekoj recimo prolaznoj, primaćoj sobi. Ne izuvam se nigde i kod mene se nikada nije izuvalo. Kad je dete bilo malo tamo gde je ona bivala nisam primala goste.

Baš nas zanima, šta vi mislite o ovoj temi? Da li gosti treba da se izuvaju kada vam ulaze u kuću ili stan, ili ne - pišite nam u komentarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.