"IZUVALI SE?" Čuveno pitanje podelilo Srbiju - da li treba OBUVEN ući u KUĆU, i ZAŠTO NE! (FOTO)
Foto: AP/Franklin Reyes

HIGIJENA I BONTON

"IZUVALI SE?" Čuveno pitanje podelilo Srbiju - da li treba OBUVEN ući u KUĆU, i ZAŠTO NE! (FOTO)

U našoj zemlji su mišljenja o ovom pitanju podeljena, a potvrdni odgovori se daju prvenstveno zbog higijene

Objavljeno:

Ponovo je na red došlo izuvanje obuće pred vratima kuće ili stana. Da ili ne, pitanje je sad, a evo kakvi odgovori se mogu pročitati na Tviteru.

Počelo je sve od jednog pitanja, na koje su se nadovezali odgovori: "Da, nego šta", "Naravno i normalno. Pa nekulturno je ući obuven u nečiji dom", "Naravno, da".

Dakle ima onih koji ni pod razno neće ući obuven u svoj ili tuđi dom. Ali... Ima razlike u tome da li kuća vaša ili tuđa što dokazuje i sledeći komentar: "Kad ulazim u svoju, da. Gosti se ne izuvaju".

Ima i "zanimljivih" razloga zašto ne treba skidati obuću: "Bilo je tako da domaćica insistira na izuvanju, a čoveku neprijatno jer mu se znoje noge. Bez izuvanja za goste". Eto i malo saosećanja na delu.

A evo i onih baš odlučnih da nema izuvanja: "Ne. Mnogima toliko smrde noge da je bolje da se ne izuvaju. Kuću sam i pravio da nema izuvanja. Podno grejanje i ploćice", "Ne. Smrad nogu se uvlači u tepih". Molim lepo!

Kakva pravila važe u vašem domu?
Kakva pravila važe u vašem domu?foto: Profimedia

Neko je na vreme rešio problem pa kaže: "Ne, u dnevnom boravku sam stavila pločice i onda samo mlati džogerom".

Dilemu "izuti se ili ne", prati i nedoumica čemu dati prednost bontonu ili higijeni: "Higijena pre svega. Izuvanje obavezno!", "Ne, nije po bontonu".

"Radnik iz službe za dezinsekciju rekao nam je da u stan na đonovima unosimo jajašca bubašvaba, najčešće iz marketa, jer se sve ređe prskaju, od tada je izuvanje obavezno, a obuću držimo na terasi", podelio je iskustvo jedan Tviteraš dok drugi kaže da izuvanje u predsoblju može, ali ispred ulaznih vrata nikako!

Obuća pred vratima smeta i drugima: "Sve je u redu dokle god koristite svoj prostor, stan, problem nastaje kad određeni pametnjakovići krenu da ostavljaju obuću ili đubre u hodniku zgrade koji je zajednički i služi isključivo za prolaz svih stanara".

Moramo da izdvojimo i primer dovitljivosti: "Nosim svoju obuću u torbi, neke lepe papuče, pa ih obujem, posebno akoodlazim kod ljudi koji imaju bebu, koja puzi po sobi ili dete koje se igra na podu. Ne volim da hodam bosa po tuđim kućam, naročito ne bih obula tuđe "papuče za goste."

Pitanje "izuti se ili ne" uopšte se ne postavlja u pojedinim kulturama pa je tako u Japanu nezamislivo ući obuven u nečiji dom jer je to izraz nepoštovanja domaćina. Sa druge strane, u Rimu, Londonu ili Berlinu potpuno je neprihvatljivo ući bez obuće u tuđi stan ili kuću.

U našoj zemlji su mišljenja o ovom pitanju podeljena, a potvrdni odgovori se daju prvenstveno zbog higijene, dok pravila ponašanja nalažu da domaćin koji traži od gostiju da se izuju mora tim istim gostima i dati papuče, kako ne bi hodali bosi. U svečanim prilikama najčešće se ne zahteva od gostiju da skidaju obuću. Izuvanje obuće ponekad nalažu i vremenske prilike. Važno je reći da je "pravilo" ne izuvati se pred vratima domaćina nastalo u vremenima kada su postojali saloni i posebne prostorije za primanje gostiju.

Tviteraš koji je pokrenuo ovu raspravu otkrio je zašto je to uradio: "Ni sam ne znam šta mi bi! Uđem u kuću na kratko, ne izujem se, žena se ljuti.. možda je to bio motiv!".

Šta vi mislite? Da li se treba izuvati prilikom ulaska u kuću? Pišite nam u komentarima.

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.