MINISTARKA OTKRILA KAKO NAPREDUJE VAKCINACIJA BEBA KOJE SU PRIMILE FIZIOLOŠKI: BSŽ dobilo 133 deteta!
Ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić, Profimedia

oglasila se

MINISTARKA OTKRILA KAKO NAPREDUJE VAKCINACIJA BEBA KOJE SU PRIMILE FIZIOLOŠKI: BSŽ dobilo 133 deteta!

U Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front vakcinisano je 92 dece, a ukupno je zakazano 430 termina

Objavljeno:

U toku je imunizacija beba rođenih u periodu od 16. septembra do 19. oktobra, a koje su pri otpustu iz porodilišta Narodni front, umesto be-se-že vakcine, primile fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je istakla da nije kasno da deca dobiju tu vakcinu do kraja prve godine živote. Do sada su 133 bebe primile vakcinu koja treba da ih zaštiti od tuberkuloze, saopštilo je resorno Ministarstvo.

U Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front vakcinisano je 92 dece, a ukupno je zakazano 430 termina. Širom Srbije imunizacija se nastavlja u 44 doma zdravlja.

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Yotube/ TVKopernikus

"Polovina dece, 45 u unutrašnjosti je vakcinisano i mislim da je za sledeću nedelju planirano još 40 dece. Njih ukupno ima 90, a desetoro dece trenutno ima kontrandikacije, neku malu prehladu ili nešto slično. Njihovi pedijatri će odlučiti kada će oni dobiti vakcinu", rekla je Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Ponovila je da nije kasno da deca dobiju be-se-že vakcinu do kraja prve godine živote.

"Na svu sreću nije se ništa strašno desilo i nije bilo nikakvih dodatnih supstanci u fiziološkom rastvoru koje bi eventualno izazvale alergiju, ako se daje brzo ponovo. Nikakve opasnosti nema, propust jeste", istakla je ministarka.

1 / 3 Foto: Profimedia

U GAK "Narodni front" u Beogradu je u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine.

Tada je saopšteno da deca nisu ugrožena, te da je organizovana naknadna vakcinacija - za decu iz Beograda u GAK "Narodni front", a za bebe iz unutrašnjosti u matičnim zdravstvenim ustanovama.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.