DA LI JE OTKRIVENO KAKO SE DESIO VELIKI PROPUST U "NARODNOM FRONTU"? Pojavile se informacije o POTENCIJALNOM KRIVCU
ilustracija, Foto: Profimedia

mediji prenose

DA LI JE OTKRIVENO KAKO SE DESIO VELIKI PROPUST U "NARODNOM FRONTU"? Pojavile se informacije o POTENCIJALNOM KRIVCU

Iako su bebe dobro i ni u jednom momentu nisu bile životno ugrožene, nameće se pitanje da li je smeo uopšte da se desi ovakav propust

Objavljeno: 13:44h

U periodu od 16. septembra do 19. oktobra ove godine, umesto „be-se-že“ vakcine, 600 beba u GAK „Narodni front“ primile su fiziološki rastvor, prema nezvaničnim saznanjima, zbog greške tehničarke u apoteci koja je zamenila kutije.

Iako su bebe dobro i ni u jednom momentu nisu bile životno ugrožene, nameće se pitanje da li je smeo uopšte da se desi ovakav propust i šta bi se desilo da se tu našla neka druga supstanca.

Prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, kada su u GAK „Narodni front“ primetili propust odmah su obavestili nadležne, direktor prof. dr Željko Miković odmah je ponudio ostavku, o kojoj se neće razmatrati, dok ministarka poručuje da nema mesta panici, ali da propust jeste napravljen, da će biti ispravljen, i da ono što je najvažnije, bebe nisu bile ugrožene nijednog momenta.

Beba, Danica Grujičić
foto: Vladimir Sporčić, Profimedia

- Desio se propust zbog koga smo dužni da obavestimo javnost. Oko 600 dece koja su rođena od 16. septembra do 1. oktobra ove godine, u GAK „Narodni front“, nije primilo BSŽ vakcinu. Šta se desilo? Primili su samo rastvor kojim se rastvara aktivna supstanca, odnosno primili su fiziološki rastvor. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergije i slično. Potpuno su deca bezbedna, znate da se BSŽ vakcina daje do 12. meseca života, tako da mi nismo zakasnili sa vakcinacijom, objasnila je Grujičić.

Bebe dobro, mame iznervirane

Nakon što se pojavila informacija o tome da je 600 beba umesto BSŽ vakcina dobilo fiziološki rastvor, mame koje su se tada porodile prisetile su se tog momenta. I. N. iz Beograda, čija je beba dobila fiziološki rastvor umesto vakcine, u razgovoru za „Blic“ objašnjava kako je to izgledalo.

- U porodilištu postoji protokol i na kraju dobiješ otpusnu listu gde sve piše o bebi, tako, između ostalog imam i potvrdu o primljenoj BSŽ vakcini, datum i serijski broj. Ono što je meni tada bilo neobično je što beba uopšte nije plakala, jer to bi trebalo da peče. Beba se zaplakala kada je dobila ubod i ništa. To mi je bilo neobično, ali rekoh sebi, ma hrabra je sve super. Međutim, ako je dobila fiziološki tu nije imalo ni šta da je peče, niti bilo šta da joj smeta. Rekli su da će posle mesec dana da se javi gnoj, nešto, da će ruka biti crvena, da će imati temperaturu, međutim, ništa se nije desilo i nije bilo reakcija, počinje priču sagovornica.

Narodni front
foto: Profimedia

Posle informacije o propustu, mame koje su se tada porodile stupile su kontakt kako bi razmenile iskustva.

- Žena koja se tada porodila i ona kaže da joj je bilo čudno što i njena beba nema nikakvu reakciju, jer sa starijim detetom bilo je reakcija, tada se javila tačkica, sada - ništa. Ovo jeste kako su nam rekli bezazleno, ali pitam se, šta bi bilo da je nešto drugo? I sada su rekli da zovemo telefonom, evo zovem da zakažem i ne mogu uspostaviti vezu, nadam se da će se u jednom momentu osloboditi linija i da ćemo i to obaviti, ali svakako je dupli posao. Nije smelo da se desi da neko ne pročita šta daje bebama, ne znam, zbunjene smo sve mame, priča I. N.

- Neka su deca dobro, za ostalo ćemo videti. Ne mogu da kažem da su tamo bili loši, svi su bili divni na tom spratu, ali smatram da nije trebalo da se desi sve ovo – kaže ova Beograđanka za Blic.

Da li je smelo da se desi?

Kako je objasnila Grujičić propust je najpre napravila tehničarka iz apoteke koja je sestrama iz GAK „Narodni front“ dala pogrešnu kutiju.

Insulin, Lek, Vakcina, Insulinska pumpa
foto: Profimedia

- Želim da istaknem da su kolege kada su shvatile da se dogodio propust, i na nivou jedne osobe, preduzele sve mere da se pozove inspekcija, koja je ustanovila da su sve državne institucije uradile onako kako treba. Agencija za lekove i medicinska sredstva, bugarskoj vakcini izdala je dozvolu da je to vakcina koje se od 1991. godine koristi svugde u svetu, da je „Torlak“ proverio da tu nema nikakvih problema i da je na vreme svim ustanovama u Srbiji, poslato uputstvo kako se ta vakcina koristi. Zabuna je ispala jer naša vakcina, „Torlakova“ vakcina BSŽ, pakuje u jednoj kutiji gde ide rastvor i aktivna supstanca, a kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj kutiji je rastvor, u drugoj kutiji je aktivna supstanca. Došlo je do greške, kada je jedna tehničarka u apoteci, mislila da se radi o već rastvorenoj vakcini, i takvo obaveštenje dala sestrama. Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija, napravljen je spisak sve dece koja su u tom periodu rođena u Narodnom frontu, napravljen je spisak roditelja, „Batut“ je na sebe preuzeo da obavesti roditelje i domove zdravlja u unutrašnjosti, gde će u narednim mesecima, ta deca dobiti neophodnu vakcinu, objasnila je Grujičić.

Grešku otkrila medicinska sestra

Kako se nezvanično saznaje od izvora koji je upućen u slučaj, grešku je navodno otkrila medicinska sestra koja u pomenutom periodu nije bila tu, ali da je propust primetila tek kada je došla.

- Deca nisu ugrožena i to je najvažnije. Fiziološki rastvor im ne može naškoditi nikako, ali svakako da se ni ovakve stvari ne smeju tolerisati. Najpre, ako krenemo od tehničarke ona je prva u tom lancu koja mora biti najodgovornija, a zatim i medicinsko osoblje koje obavlja vakcinaciju. Izuzima se svaka druga mogućnost da su bebe mogle biti na neki drugi način ugrožene, ovde se radi o nepažnji koja je srećom bila bezopasna, ali je svakako velika lekcija i opomena za dalje, kaže izvor.

Iz GAK „Narodni front“ nismo dobili nikakvo zvanično saopštenje ovim povodom, dok je na sajtu istaknuto obaveštenje o vakcinaciji, koja je uveliko počela.

porodiliste, porodilište, bebe, beba
foto: Profimedia

-Roditelji beba koje su umesto "be-se-že" vakcine dobile fiziološki rastvor, od danas mogu da zakažu termin za vakcinaciju "be-se-že" vakcinom na brojeve telefona: 011 2068-205 i 011 2068-328, svakog radnog dana od 8 do 14 sati, navodi se na sajtu GAK „Narodni front“.

Petrović: „Nije katastrofa ovo sad, ali mora se čitati“

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da ima vremena za vakcinaciju beba, i potvrdio da bebe ne mogu biti ugrožene fiziološkim rastvorom. Kako kaže „nikakva katastrofa nije napravljena“ ali sestra ne sme da da vakcinu, injekciju ili lek, sve dok ne pročita.

-Ništa bebama neće biti što su primile fiziološki rastvor, ovo je samo dupli posao kako za medicinsko osoblje, tako i za roditelje. Ima vremena za vakcinaciju, obaviće se to. Sestra mora da čita šta piše na kutiji, na bočici, u tom smislu se ovakve stvari ne smeju događati. Takođe, i ta tehničarka koja je pomešala kutije, nije smela to sebi da dozvoli. Ovde je došlo do zabune, ali nije katastrofa i ne treba paničiti, kaže Petrović.

Sva deca će dobiti vakcinu, ostavka ponuđena

BSŽ vakcina je vakcina protiv tuberkuloze i nju dobijaju gotovo sve bebe odmah po rođenju. Naravno, postoje određena odstupanja zbog nekih zdravstvenih problema, te se u nekim slučajevima vakcinacija odlaže. Period u kome se mogu vakcinisati je godinu dana.

-Ono što želim da kažem jeste da je napravljen propust i nijednog momenta nije bio ugrožen život dece, nema nikakvih razloga za paniku, deca su još uvek u terminu kada mogu da dobiju BSŽ vakcinu. Profesor Miković (prof.dr Željko Miković) je dostojanstveno ponudio ostavku, ali u ovom trenutku nećemo o tome diskutovati uopšte jer ne želim da počnem mandat ni sa kakvim smenama. Propust je napravljen, javnost je obaveštena, sve informacije roditelji mogu da vide i na sajtu GAK „Narodni front“ – rekla je ministarka zdravlja na konferenciji.

Reagovalo tužilaštvo

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je radi provera navoda da je u porodilištu GAK “Narodni front” 600 beba umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Zahtev je upućen Policijskoj upravi za grad Beograd UKP 1. odeljenje, a u pravcu otkrivanja da li je bilo propusta u radu zaposlenih u GAK “Narodni front” i utvrđivanja da li se u njihovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela.

Nakon uzetih izjava i prikupljenih dokaza, po dostavljanju izveštaja tužilaštvo će preduzeti dalje neophodne mere i obavestiti javnost o daljem toku postupka.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.