AUTO-ŠKOLA SKUPA I NA RATE: Skoro 100 odsto mogu da skoče cene za polaganje vozačkog ispita!
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

obratite pažnju!

AUTO-ŠKOLA SKUPA I NA RATE: Skoro 100 odsto mogu da skoče cene za polaganje vozačkog ispita!

Cena teorijske i praktične obuke za vozače u Kraljevu kreće se od 65 000 dinara, propisane dakle odlukom Vlade Srbije još u novembru 2012 godine , pa do 73 000

Objavljeno:

Propisana najniža cena obuke za vozače B kategorije važi od 2012 godine i iznosi 65.000 dinara sa PDV-om. Zbog rasta cena i troškova rada, Privredna komora auto-škola Srbije, podnela je zahtev da se minimalna cena obuke poveća na 128.000 dinara.

Cena obuke vozača za B kategoriju u Jagodini je oko 70.000 dinara. Za većinu mladih to je veliki izdatak. U Svilajncu je ista situacija tvrde kandidati koji se obučavaju ili su položili vozački ispit.

„Položio sam vozački ispit pre 5 meseci i otprilike je koštalo oko 700-800 evra. Negde oko 750 evra, zadnji put bilo kad sam gledao", saglasni su kandidati za obuku. Cena teorijske i praktične obuke za vozače u Kraljevu kreće se od 65 000 dinara, propisane dakle odlukom Vlade Srbije još u novembru 2012 godine , pa do 73 000. Zavisi da li je u cenovnik usluga uračunat i PDV. Sa propisanom minimalnom cenom nemoguće je raditi tvrde u najstarijoj auto školi u Kraljevu jer su cene svih troškova rada porasle za proteklih 10 godina više od 100 odsto.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube

U Vrnjačkoj Banji pojedine auto škole već su podigle cene za 30 odsto. Zato je i obuka skuplja nego u Jagodini i Kraljevu. Iznosi 90.000 dinara. Tri su razloga za poskupljenje. Cena goriva, troškovi rada i plate za instruktore.

„Cene su skočile gotovo 100 posto. Od zakupa prostora, poligona, troškova knjigovodstva. Da ne pominjemo gorivo, održavanje vozila i svega drugoga tako da smo mi prinuđeni da svakako podignemo cene", ističe Saša Pavlović, član Privredne komore auto-škola Srbije.

Privredna komora auto-škola Srbije podnela je zahtev za povećanje cena obuke vozača još pre 3 sedmice. Očekuje se da će uskoro predlog biti i predočen ministarstvu finasija koje je jedino ovlašćeno da utvdi novu minimalnu cenu obuke zavozače.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.