FUTOŠKOG KUPUSA NEMA NI ZA 1 SARMU: Iz Udruženja su nam otkrili razlog i JEDINO mesto gde ga ima
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ AGROmedia, Profimedia, Privatna arhiva

OVE GODINE BEZ IZVOZA FUTOŠKOG KUPUSA

FUTOŠKOG KUPUSA NEMA NI ZA 1 SARMU: Iz Udruženja su nam otkrili razlog i JEDINO mesto gde ga ima

Iako je ovogodišnji prinos futoškog kupusa upola manji nego lani, cena po kilogramu ostala je na prošlogodišnjem nivou. Međutim, ovu sortu nije lako nabaviti na pijaci

Objavljeno:

Sarma bi ove jeseni i zime mogla da trpi s obzirom na to da je ovogodišnji prinos futoškog kupusa upola manji u odnosu na prethodne sezone.

Iskusne domaćice na pijacama uvek biraju baš glavicu ove sorte, jer od nje mogu uviti više sarmi. Futoški kupus skuplji je od drugih, a obično košta oko 20 dinara.

Proizvođačima futoškog kupusa ove godine vremenske prilike nisu išle na ruku, pa je, prema rečima predsednika Udruženja Miroljuba Jankovića, prinos u proseku manji za 40 do 50 odsto.

Prvo su mučili muku sa sušom, zatim sa vlagom, a onda je i led uništio useve.

- Razlozi za to su vremenske nepogode i ekstremni vremenski uslovi. Imali smo sušu do 20. avgusta, a onda dosta vlage sve do miholjskog leta. U međuvremenu 20. avgusta nas pogađa prvi led i pričinjava štetu od 5 do 10 odsto u proseku. Sledi drugi udar leda 29. septembra i povećava štetu na 40 do 50 odsto u proseku, kaže za Espreso predsednik Udruženja "Futoški kupus" Miroljub Janković.

Miroljub Janković
Miroljub Jankovićfoto: Printscreen/youtube/ AGROmedia

Osim toga, proizvođači su se ove sezone suočili i sa nedostatkom radne snage, poskupljenjem đubriva i neizvesnim plasmanom. Međutim, to nije puno uticalo na ovogodišnju cenu, pa je kilogram autohtonog futoškog kupusa, kao i prošle jeseni, 80 dinara.

- Cena je na prošlogodišnjem nivou za sada tj. 80 dinara za kilogram, kaže naš sagovornik.

Futoškog kupusa nema u svim krajevima Srbije, pa ko želi baš ovu sortu po nju će morati pravo u Vojvodinu.

- Futoški kupus se može kupiti kod obeleženih prodavaca u Futogu i Novom Sadu, napominje predsednik Udruženja.

Futoški kupus
Futoški kupusfoto: Privatna arhiva

Veća zarada, ali i veći rizik

Koren ove sorte kupusa snažan je i star pet vekova. U poslednje, tri decenije od 5.000 hektara zaštićenih oranica industrijalizovano je najmanje 500.

Ko se odluči da sam proizvodi futoški kupus mora biti spreman na sve visoke rizike zbog kojih je ova delatnost kompleksnija i zahtevnija od drugih. Mnoge od tih rizika nije moguće preduprediti, niti predvideti.

Glavni razlog nesigurnosti poljoprivredne proizvodnje su nepovoljni vremenski uslovi koji su naročito "klimavi" otkako su nastupili uslovi promene klime na globalnom nivou.

Zato Janković naglašava da je preprodavcima mnogo lakše u odnosu na proizvođače, jer je rizik manji.

- Ulog je ove godine preko 5.000 evra, ne računajući sopstveni rad za jedan hektar. Preprodavcima je mnogo lakše, nemaju rizik, ne treba im znanje i umeće u proizvodnji, a razlika u ceni je uvek sigurica. Veća je zarada ako sve sami radite, ali je veliki rizik i treba znati i umeti, navodi Miroljub Janković za Espreso.

Futoški kupus
foto: Privatna arhiva

Kako razlikovati futoški kupus od drugih sorti?

Futoški je karakterističan je po tome što je belji od drugih sorti, ima tanke i savitljive listove i manje žila. Ipak, nije ga baš tako lako prepoznati na pijaci.

- Futoški kupus se razlikuje od drugih vrsta kupusa i dobrom poznavaocu je lako uočiti razliku, a za one koji nisu sigurni najednostavnije je da potraže obeležena prodajna mesta i onda su sigurni, naglašava Janković.

Udruženje "Futoški kupus" je geografsku zaštitu imena porekla dobio 2008. godine, a 2010. godine se oko brenda okupljaju prvi domaćini. Od 2012. godine proizvodnja je sertifikovana i strogo kontrolisana.

Pakovanje autohtonog futoškog kupusa
Pakovanje autohtonog futoškog kupusafoto: Privatna arhiva

Njihovi proizvođači imaju specifične cerade sa logom Udruženja, kao i redni broj pod kojim je sertifikacija vršena. Takođe, pakovanje futoškog kupusa obeleženo je oznakama Udruženja.

Iako nebo ove sezone nije bilo milosrdno prema proizvođačima ove sorte kupusa, te su prinosi upola manji, tradicionalna "Futoška kupusijada" će se održati 5. novembra.

(Espreso/ Marina L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.