KVALITET VRHUNSKI, A CENA PORAŽAVAJUĆA! Leskovčani u problemu, od Uskrsa berbe skoro da nije ni bilo
Kupus, Foto: RTS printscreen

LOŠE STANJE

KVALITET VRHUNSKI, A CENA PORAŽAVAJUĆA! Leskovčani u problemu, od Uskrsa berbe skoro da nije ni bilo

Sa pola hektara porodica Kocić ubraće oko 30 tona kupusa

Objavljeno:

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborio je cenu kupusa. Od Uskrsa berbe gotovo da nije bilo. Od pre neki dan ponovo ima otkupa, ali je cena od 20 dinara nedovoljna da pokrije troškove prozvodnje. Nadaju se da uz Distributivni centar, čija bi gradnja trebalo da krene na leto, plastenička proizvodnja više neće biti lutrija.

Kvalitet vrhunski, cena poražavajuća. Odložila je berbu za desetak dana jer ni za deset dinara po kilogramu niko ga nije hteo. Sa pola hektara porodica Kocić ubraće oko 30 tona kupusa.

"Na dvadeset dinara ništa nije isplativo, zato što smo na grejanje rasada potrošili preko 100.000 dinara tako kad nešto izračunamo dolazimo na nulu", rekao je povrtar iz Svirca Dalibor Kocić.

Pod plastenikom i bračni par Trajković. Na ovu cenu kupusa nedovoljnu da pokrije troškove proizvodnje, kažu, plaćanje radnika je luksuz.

"Cena je očajna, 20 dinara po kilogramu, nema za gorivo, tako je, kako je. Rad da ne pričam", kaže Marina Trajković iz Svirca.

Mladi kupus stigao je pred Uskrs. Cena je bila solidna – 50, pa 40 dinara po kilogramu, a onda je sve stalo. Otkupljivači objašnjavaju da je problem naglo povećanje cena transporta. Izvoz za Poljsku pokrenuo je i domaće kupce, pa kupus neće ostati pod folijama.

1 / 3 Foto: RTS printscreen

"Skočile su dosta cene prevoza ka Rusiji i onda imamo problem u nedostatku kamiona koji to mogu da odvoze, a samim tim se na domaćem tržištu povećavaju količine usled čega je došlo do pada cene kupusa", objasnio je Dragan Stojanović iz Opšte zemljoradničke zadruge "Crveno zlato".

Proizvođači zahtevaju da se nešto preduzme.

"Neke mere da se dovedu da znamo šta koliko košta u proizvodnji, ko zarađuje najviše, kada znamo sad da je u radnjama 80 dinara", naveo je Aleksandar Kocić, proizvođač iz Svirca.

Ministarstvo poljoprivrede već preduzima korake za narednu sezonu. Izdvojeno je 700.000 evra za izgradnju Distributivnog centra sa rashladnim komorama u leskovačkoj Zelenoj industrijskoj zoni.

"Mislim da će to zasigurno da bude mnogo bolje, jer će sami proizvođači da dovezu robu, ide direktno plasiranje robe. Imamo neke sada ugovore za rusko tržište, spremamo za narednu godinu. Hrvatska se javlja", rekao je Saša Trajković, direktor firme "Povrtari juga".

Do narednog proleća za povrtare sa juga proizvodnja je čista kocka. Komad zelene salate je samo sedam dinara, praziluk niko neće. Paradajz stiže za mesec dana. Samo da se slika od lane ne ponovi.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.