"DRON SE KRETAO IZ PRAVCA JARINJA" Ministar odbrane Vučević izneo detalje OBRANJA LETELICE iznad kasarne u Raški!
Miloš Vučević, Foto: screenshot Pink tv

oglasio se

"DRON SE KRETAO IZ PRAVCA JARINJA" Ministar odbrane Vučević izneo detalje OBRANJA LETELICE iznad kasarne u Raški!

Govoreći o dronu kaže da svakako nisu išli u snimanje lepih krajolika. Dronovi lete iznad vojnih objekata, naglašava

Objavljeno:

Vojska Srbije je danas oko 17 sati oborila dron iznad kasarne u Raški. Tim povodom obratio se javnosti ministar odbrane Miloš Vučević.

- Vojska Srbije postupajući po naredbi Vrhovnog komandanta, oborila je dron. Letelica se kretala iz pravca Jarinje-Rudnica iznad vojnih objekata garnizona Raška. Građani Srbije mogu da znaju da je nebo iznad Srbije bezbedno. Mislim da pravac kretanja jasno govori odakle je dron. Videćemo i ko je proizvođač drona, o tome ćemo imati jasnu sliku u narednim danima, možda i narednim satima - rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbiju ne bi trebalo potcenjivati, već poslušati šta predsednik Republike Srbije jasno i glasno kaže: vratimo se za obarački sto.

- Vojska Srbije neće dozvoliti da iko ugrožava Srbiju i njene građane - podvukao je Vučević.

Govoreći o dronu kaže da svakako nisu išli u snimanje lepih krajolika. Dronovi lete iznad vojnih objekata, naglašava.

- Pokušavaju da snimaju naše jedinice u toku redovnih aktivnosti. Verujem u sve snage bezbednosti, govorim i o svima onima u korpusu zaštite svih građana Srbije, imaćemo adekvatan odgovor na sve izazove, prepreke i uznemiravanja. Mi želimo da se razgovara, mi smo za politički dijalog, nismo za eskalaciju već za smirivanje tenzija, ali to ne znači da smo kukavice. Nemojte izazivati Vojsku Srbije i potcenjivati Srbiju - zaključio je Vučević.

Danas u popodnevnim satima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, oboren je komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

Vojska Srbije
foto: Ministarstvo odbrane

"U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata", navedeno je na sajtu ministarstva odbane.

Podsetimo, ranije danas Miloš Vučević je rekao da Vojska Srbije može i helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima "da odgovori na ove izazove".

Kako dodaje, nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga.

Bespilotne letelice snimale su juče aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne. Dronovi su nadletali područje Merdara i okolinu Raške.

Ana Brnabić
foto: Kineska medijska grupa

Premijerka Ana Brnabić istakla je, gostujući na RTS-u, da podizanje borbene gotovosti Vojske ima veze sa tim incidentom i da je reč o pitanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i problemima koji postoje u našoj autonomnoj pokrajini.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.