ZA DEČAKE KOJI NOSE OVO IME KAŽU DA SU "NOSIOCI SVETLOSTI": Bio je jedan od Hristovih apostola, a SRBI GA OBOŽAVAJU
Dečak, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

ZA DEČAKE KOJI NOSE OVO IME KAŽU DA SU "NOSIOCI SVETLOSTI": Bio je jedan od Hristovih apostola, a SRBI GA OBOŽAVAJU

Ime je svakako veoma popularno, kako kod nas u zemlji i regionu, tako i u brojnim evropskim zemljama, pre svega Italiji, a potom i u Austriji

Objavljeno: 09:12h

Ne zna se tačno da li je ime Luka nastalo u grčkom ili latinskom jeziku, ali je uspešno preneto u hrišćansku religiju.

Luka je, veruje se, muško ime grčkog porekla. Izvedeno je od grčke reči "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, ono što obasjava.

Ali, ovako su se često označavali i žitelji Lucanije, oblasti u Italiji, koji su se zvali Lukanci, zbog čega se ne zna tačno da li je ime Luka originalno nastalo u grčkom ili latinskom jeziku, odakle je preneto u hrišćansku religiju.

Neki autori čak smatraju da lično ime Luka može da potiče i od imenice „luka“, reč koja označava pristanište za brodove.

Ime je svakako veoma popularno, kako kod nas u zemlji i regionu, tako i u brojnim evropskim zemljama, pre svega Italiji, a potom i u Austriji.

U Nemačkoj je takođe u vrhu liste najpopularnijih imena, a u Srbiji se danas „kotira“ među prvih pet do 10 najčešćih muških vlastitih imena.

Smatra se da značenje imena Luka najviše u vezi sa imenom Svetog apostola Luke, jednog od 12 apostola i učenika Isusa Hrista. Sveti Luka navodno je bio Grk, rodom iz Antiohije, a se spominje u Svetom pismu i Novom zavetu, i kao tvorac trećeg jevanđelja „po Luki“.

Prema hrišćanskom verovanju, apostol Luka bio je lekar i iscelitelj. Sa apostolom Pavlom propovedao je hrišćansku veru i pomagao svim bolesnim i nemoćnim ljudima. Navodno se bavio i živopisom, zbog čega se veruje da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se Sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Predanje kaže da je pogubljen u 84. godini života, od "bezbožnika" u gradu Teba, tako što su ga obesili o granu maslinovog drveta.

1 / 5 Foto: Profimedia

Upravo zbog sveca Luke Jevanđeliste veruje se da su deca koja nose ovo ime predodređena da budu „nosioci svetlosti“ i da pomažu drugima, kao i da se bave humanitarnim poslovima i da budu naklonjeni pravdi, miroljubivosti i poštenju.

Od korena imena Luka izveden je niz muških, pa i ženskih imena koja se retko mogu čuti na našim prostorima: Luk, Lukaš, Lucijan, Lukimir, Lukas..., ili recimo Lucija. Takođe, kao i sva stara imena, i ime Luka je u korenu ovdašnjih prezimena kao što su Lukić, Lučić, Luković, Lukijanić, Lukojle...

Ukoliko poznajete nekog Luku, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.