SRBIJA TEMA AMERIČKOG LISTA "VOLSTRIT DŽURNALA": "Mala balkanska nacija je glavna destinacija za OVAJ NAROD"!
Ilustracija, Foto: Printscreen/wsj.com

rusi u srbiji

SRBIJA TEMA AMERIČKOG LISTA "VOLSTRIT DŽURNALA": "Mala balkanska nacija je glavna destinacija za OVAJ NAROD"!

Neki zvaničnici procenjuju da je od početka rata ušlo ni manje ni više od 50.000 ni više od 100.000, piše "Volstrit džurnal"

Objavljeno: 10:15h

Zbog velikog broja Rusa koji su se ovde preselili, tema poznatog američkog lista "Volstrit džurnal" bila je Srbija.

Volstrit džurnal
foto: Printscreen/wsj.com

Oni su objavili tekst pod naslovom “Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata”, a njihov tekst prenosimo u celosti:

Među zemljama koje su otvorile svoja vrata talasu Rusa koji sada beže iz svoje zemlje, ova mala balkanska nacija se pojavila kao glavna destinacija za tehnološke firme i visoko kvalifikovane profesionalce.

Procenjuje se da je do milion Rusa napustilo Rusiju od 23. februara, a mnogi su poneli svoje poslove sa sobom. Priliv se povećao nakon što je ruska vlada prošlog meseca počela da regrutuje ljude da popune svoje trupe u Ukrajini.

U prvim danima rata u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su dočekali veliki broj Rusa. Ali mnogi od njih sada hrle u Srbiju, zemlju koja želi da se pridruži Evropskoj uniji i koja uživa trgovinu bez carina sa blokom.

Kako EU prekida ekonomske veze sa Moskvom, slovenska nacija je postala mostobran za ruske kompanije i diplomce, posebno tehnološke radnike. Neki izgnanici su ovde da bi mogli da održavaju poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama.

Mobilizacija, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN, Printscreen

Vladimir Samoilov, 33-godišnji inženjer avionike koji je postao menadžer razvoja softvera za kompaniju Vhisk u vlasništvu Samsung Electronics Co., napustio je Rusiju u martu sa suprugom i sinom i preselio se u Novi Sad, grad severno od Beograda, glavnog grada, nakon razmatranja Turske, Gruzije i Dubaija.

„Ako imate porodicu, Srbija je top destinacija po pitanju jezika, poreza, zdravstva i obrazovanja“, rekao je on.

Desetine hiljada ruskih inženjera, programera, preduzetnika, umetnika i naučnika došlo je poslednjih meseci u Srbiju. Skoro 700 firmi povezanih sa Rusijom otvorilo je filijale u kojima zapošljava hiljade Rusa, a oko 1.500 ruskih građana osnovalo je nove kompanije od februara, prema vladinim podacima.

Mnogi jednostavno iskoriste bezvizni režim i ostanu u Srbiji radeći na daljinu za strane poslodavce.

Rusi i dalje uživaju u bezviznom režimu putovanja u Srbiju, jednu od retkih zemalja koja još uvek ima direktne letove za Rusiju.

Rusi, Beograd, Srbija
foto: Google Earth

Srpski jezik je blizak ruskom, koji se sada često čuje u modernim prodavnicama, barovima i restoranima Beograda.

Neki zvaničnici procenjuju da je od početka rata ušlo ni manje ni više od 50.000 ni više od 100.000 Rusa u Srbiju. U susednim Rusiji Kazahstanu, Gruziji i Finskoj, vlasti su zabeležile 98.000, 53.000 i 43.000 unosa, respektivno, prema podacima koje je prikupila Meduza, nezavisna ruska novinska kuća sa sedištem u Letoniji.

Stepan Kazarjan, poznati promoter koncerata iz Moskve, danas živi u beogradskom stanu u vlasništvu unuka ruskih emigranata.

Za nekoliko meseci osnovao je kompaniju za upravljanje događajima i organizovao svoj prvi muzički festival u Beogradu. Gospodin Kazarjan kaže da se protivi ratu i da više ne razgovara sa svojom majkom u Rusiji koja ga podržava. Ipak, kaže da se mnogi ljudi poput njega suočavaju sa otvorenim neprijateljstvom u zapadnoj Evropi, navodi se u tekstu Volstrit džurnala.

(Espreso / The Wall Street Journal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.