TUŽNO, DA TUŽNIJE NE MOŽE! Najlepše srpsko jezero pretvorilo se u PUSTINJU, snimak gledamo sa knedlom u grlu! VIDEO
Gružansko jezero, Foto: Društvene mreže

neverovatno!

TUŽNO, DA TUŽNIJE NE MOŽE! Najlepše srpsko jezero pretvorilo se u PUSTINJU, snimak gledamo sa knedlom u grlu! VIDEO

Eko straža objavila je video koji pokazuje trenutno stanje Gružanskog jezera

Objavljeno:

Ispucala zemlja, ostaci školjki i prostranstvo nalik na pustinju. To je sve što je sada ostalo od jednog od najlepših jezera u Srbiji, Gružanskog jezera.

Eko straža je na Tik Toku objavila snimak koji pokazuje trenutno stanje:

@ekostraza

Presušilo Gružansko jezero

♬ original sound - ekostraza

Inače, ovo jezero nepravljenoo je na reci Gruži kod naselja Knić, po kojoj je i dobilo naziv. Veštačko je i nalazi se na 273 metara nadmorske visine.

Kako pišu na sajtu Srbija pod lupom, prosečna dubina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 6,5 metara. Najdublja tačka jezera se nalazi na 35 metara dubine.

Na ovom jezeru se veoma često održavaju takmičenja ribolovaca. Gružansko jezero je bogato šaranom, štukom, somom, babuškom, bandarom, jezerskom pastrmkom, deverikom itd. 2019. godine održano je svetsko prvenstvo u pecanju iz kajaka. Na području Gružanskog jezera nalazi se veliki broj prelepih ptica. Identifikovano je 87 vrsta ptica, od kojih se 25 vrsta gnezdi baš na području jezera.

Evo kako je Gružansko jezero izgledalo 2017. godine:

Podsetimo, Srbija oseća posledice suše koja je zahvatila šire područje Evrope. To se prvenstveno ogleda u niskom vodostaju reka, kako onih koje izviru u našoj zemlji, tako i onih koje u našu zemlju dolaze iz drugih zemalja, uključujući i veće reke poput Save i Dunava.

Kako navodi vremeradar.rs, u određenim delovima zemlje takođe postoji i značajan deficit padavina u prethodnim mesecima, koji je najveći u pojedinim delovima Vojvodine. Tako je na području Zrenjanina od početka maja do sredine avgusta 2022. god. palo svega 48mm kiše (najsuvlji jun i jul u ovom gradu od kad se vrše merenja), dok je prosečna suma padavina za taj period oko 250mm.

Kao i u delovima Evrope, sušnom letu prethodio je i suvlji period od početka godine, tako da je u pitanju višemesečna suša.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.