OVO JE PRVI ZAHTEV KOJI DANICA GRUJIČIĆ DOBIJA KAO MINISTARKA ZDRAVLJA! Oni traže HITNU zabranu!
Danica Grujičić, Foto: Printscreen/Yotube/ TVKopernikus

vreme je za promene?

OVO JE PRVI ZAHTEV KOJI DANICA GRUJIČIĆ DOBIJA KAO MINISTARKA ZDRAVLJA! Oni traže HITNU zabranu!

Katarina Čočović, članica Izvršnog odbora udruženja, naglasila je da je ona platila skupu cenu

Objavljeno:

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma predaće u ponedeljak novoj ministarki zdravlja profesorki dr Danici Grujičić zahtev da se upotreba solarijuma u Srbiji zabrani za sve građane. Podsećamo, trenutno ova zabrana važi za mlađe od 18 godina, dok stariji pre odlaska na „veštačko” sunčanje moraju da potpišu pristanak gde se navodi da su svesni rizika koji sa sobom nosi boravak u solarijumu.

Profesor dr Željko Mijušković, dermatovenerolog, objasnio je juče na konferenciji za medije da je u 76 odsto slučajeva kod mlađih od 29 godina upravo sunčanje u solarijumu odgovorno za nastanak najopasnijeg raka kože.

Predloženo da Učiteljski fakultet promeni ime

– Ali ne zaboravimo da je i izlaganje kože suncu opasno, jer kada koža pocrveni ili pocrni – to je znak da je oštećena – dodao je Mijušković.

Katarina Čočović, članica Izvršnog odbora udruženja, naglasila je da je ona platila skupu cenu korišćenja solarijuma jer je dobila melanom, a samo je želela – da pripremi kožu za sunčanje.

– Mislila sam da solarijumi služe kao neka prevencija, da bi se koža pripremila za odlazak na more. Sada na svake tri nedelje idem u Institut za onkologiju i radiologiju na terapije. Imala sam metastaze na udaljenim organima i na sreću bila sam jedan od pet pacijenata koji smo dobili doniranu modernu terapiju – istakla je Čočovićeva.

Vesna Vuković, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže da su se pacijenti pre nego što je RFZO pre šest, sedam godina stavio moderne lekove na pozitivnu listu u dobroj meri osećali otpisanim.

– Pojava novih lekova znatno je uticala na pacijente da se što pre jave lekaru i započnu lečenje, a doktorima da sprovode edukativne kampanje o štetnosti sunca i važnosti preventivnih pregleda. Od 2017. godine oko 1.100 pacijenata je lečeno od melanoma savremenim terapijama, zahvaljujući kojima većina može normalno da živi i radi. Naravno, postoji prostor za dalje unapređenje lečenja – dodala je Vukovićeva. Kako je najavio Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, od 28. do 30. oktobra u Zemunu će biti održan Sedmi regionalni skup o melanomu, kada će biti osnovano i Regionalno udruženje pacijenata. Učesnici skupa biće lekari i pacijenti iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Banjaluke i iz nekoliko gradova Srbije.

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.