NA CRVENO SLOVO JE VAŽNIJE OVO ISPOŠTOVATI NEGO NE RADITI! Svaki pravi VERNIK ovo treba da radi na VELIKE PRAZNIKE
Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

važno!

NA CRVENO SLOVO JE VAŽNIJE OVO ISPOŠTOVATI NEGO NE RADITI! Svaki pravi VERNIK ovo treba da radi na VELIKE PRAZNIKE

Srpska pravoslavna crkva ima ukupno 38 praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim brojevima i slovima

Objavljeno:

Termin "crveno slovo" utemeljen je duboko u srpskoj tradiciji, a vezuje se za velike praznike koji su obeleženi crvenim slovima u kalendaru.

Određene dane u toku jedne kalendarske godine, crkva je posvetila značajnim događajima iz Spasiteljevog života, i velikim svetiteljima, i ti dani su upisani crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru.

To su verski praznici, i u taj dan pravoslavni hrišćani praznuju, odnosno, ne rade. Dakle, svaki dan koji je u kalendaru upisan kao crveno slovo, po crkvenom pravilu je neradan dan.

sveće, Sveća
foto: Profimedia

Toga dana hrišćani odlaze u crkvu na sveta bogosluženja, vode se ozbiljni i pobožni razgovori u vezi sa praznikom, i ne obavljaju se uobičajeni poslovi u njivi, radionici ili na nekom drugom radnom mestu. U kući se obavljaju samo nužni poslovi - pripremanje hrane i sl.

Evo šta da radite u slučaju da morate da idete na posao

Ukoliko niste u mogućnosti da izbegnete svoje radne obaveze, trebalo bi da praznujete po dolasku kući, znači da izostavite neke svoje poslove koji se obavljaju kod kuće.

Crkva, Sveće
foto: Printscreen/Twitter, Nebojša Mandić, Ilustracija

Za dan svoje krsne slave, svaki radnik ima pravo da uzme slobodan dan, i da taj dan na miru, sa svojim ukućanima, posveti svojoj slavi i prazniku.

Zbog ovoga, u našem narodu često se mogu čuti izreke: "Nemoj da radiš danas, spaliće te Sveti Ilija" i "Crveno slovo je, završićemo onaj posao sutra".

Srpska pravoslavna crkva ima ukupno 38 praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim brojevima i slovima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.