I SRBI IMAJU NOĆ VEŠTICA! Pale vatru ZBOG DECE, a veruje se da ovaj čudan običaj čuva od ZLIH SILA (VIDEO)
Karaveštica, Foto: Printscreen/Youtube/Megafon

tradicija

I SRBI IMAJU NOĆ VEŠTICA! Pale vatru ZBOG DECE, a veruje se da ovaj čudan običaj čuva od ZLIH SILA (VIDEO)

Maskirane povorke pevaju, a seljani ih darivaju mesom

Objavljeno:

Deca, mladi, stari, svi iz komšiluka okupljeni na ulici, preskaču vatru, a zatim se mažu garom, sve se ređe viđa za Karavešticu kao običaj na gradskim i seoskim ulicama. Vatru preskače sve manje dece, ali se zato proslavlja Noć veštica koja nema baš nikakve veze sa našom tradicijom i kulturom.

Srpski Halloween ili Karaveštica je običaj koji je nekada bio neobilazan na jugu Srbije i aktuelan uvek povodom praznika Poklade, kada se preskače vatra u nameri da se, jelte, kara veštica, tačnije otera veštica.

Koreni Poklada su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja posta.

Slave se čak tri puta godišnje, poslednje nedelje pred post, pa tako imamo Božićne poklade, Velike Bele ili "sirene"(uskršnje) poklade i Petrovdanske poklade.

VEROVANJE I OBIČAJI

Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je posebna opasnost pretila od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići, devojke i deca doskora masovno mazali belim lukom, pravili buku, a najefikasniji metod zaštite bile su vatre.

Kad vatre dogore onda se obavezno, uglavnom na prevaru, mnogima izgarave lica, da bi se, kako se veruje, nečastive sile i zle veštice uplašile i pobegle od vatre i pokladara.

Iste večeri se poklapa i čuveno „lamkanje jaja“… ako nisu slučajno poskupela.

Kuvano jaje se probuši iglom, zaveže za luster iznad stola, zavrti, a ukućani se trude da ga uhvate ustima bez pomaganja rukama.

Bela nedelja, poklade ili kako neki nazivaju, karaveštice, obeležavaju se kako bi se po legendi, oterale zle misli, loša sreća kao i hladni dani.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.