VERUJE SE DA NAPADAJU NOĆU U NEKRŠTENE DANE: Kažu da kad uhvate žrtvu, JAŠU JE I MUČE dok je ne oteraju U VODU
Reka, Foto: EPA

verovanje

VERUJE SE DA NAPADAJU NOĆU U NEKRŠTENE DANE: Kažu da kad uhvate žrtvu, JAŠU JE I MUČE dok je ne oteraju U VODU

Verovanje u karakondžule Srbi su primili od današnjih Grka

Objavljeno:

Karakondžula je naziv za noćnog demona u narodnom verovanju u Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji. One su isključivo ženski demoni sa likom starice sa velikim noktima i gvozdenim zubima i (veoma često) sa rogovima.

Pojavljuju se u nekrštene dane i tada noću jašu čoveka po selu ili kroz reku i strašno ga fizički izmuče. Žene, međutim, maltretiraju na drugačiji način. Ponekad im izgrebu lice noktima ili ih bacaju s brda, ili ih udave u vodi.

Selo
foto: Ilustracija/Printscreen/Youtube/Dragana Radovic

Verovanje u karakondžule Srbi su primili od današnjih Grka. Kod njih su ti demoni muškoga roda, noćni koboldi, ne bezuslovno zli, koji u povorkama dolaze među ljude u božićnoj sezoni i njima se o nekrštenim danima prinose i žrtve u kolačima. Izvestan božićni kolač u okolini Đevđelije, zove se karakondžul.

Interesantan je nastavak priče jer su Grci karakondžule "pozajmili" iz religije balkanskih Slovena. Verovanje u demone koji se, u povorkama, javljaju ljudima postoji i danas u Srba – to su vučari. Značajno je da se i kalikancari javljaju u vučjem obliku o čemu svedoči varijanta njihovog imena likantrop. Oni su inkarnirane duše predaka, njih predvodi «hromi demon», koji je prvobitno bio vrhovni bog, čija se epifanija dešava o Božiću.

U aleksinačkom kraju verovanje je da karakondžule napadaju pijance, uzjašu ih i teraju u vodu.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.