DOČEKALI BROZA KAO "MAGARCA" NA KOSOVU: Zbog tog SKANDALA se toliko uznemirio da je uradio nešto što NIKADA NIJE!
Josip Broz Tito, Foto: Printscreen

iNCIdent

DOČEKALI BROZA KAO "MAGARCA" NA KOSOVU: Zbog tog SKANDALA se toliko uznemirio da je uradio nešto što NIKADA NIJE!

Njegov lični lekar je u svojoj knjizi otkrio nepoznate detalje iz života doživotnog predsednika SFRJ

Objavljeno:

Od smrti Josipa Broza Tita, čiji se rođendan slavio 25.maja, prošlo je mnogo godina, ali njegov život, vladanje SFRJ i odlazak sa ovog sveta i danas izazivaju kontroverze.

Tačku na spekulacije o tome kako je i kada maršal preminuo ostavivši Jugoslaviju da ga mesecima oplakuje, odlučio je da stavi njegov lični lekar, dr Milomir Stanković (83), objavivši knjigu “Tito između života i smrti” u izdanju Službenog glasnika.

1 / 7 Foto: Pritnscreen Twitter

Dva meseca pre nego što će se razboleti, Tito je od 15. do 18 oktobra 1979. posetio Kosovo. Od aerodoroma do hotela Grand kliktale su mu neprekidne kolone građana i bacale mu cveće. Rukovodioci su želeli da prikažu kako albanski narod na Kosovu voli Tita, iako mu je kosovska reakcija priredila drugačiji, drzak i ružan doček, opisuje Stanković u svojim dnevničkim memoarima.

Napravljena je velika maketa magarca na kojem je pisalo Tito, dok je na jahaču bilo ime Envera Hodže. To su ulicama Prištine vukli psi uz zvuk čangrtanja privezanih konzervi. Tito je bio uznemiren, a kosovski rukovodioci prestrašeni. Maršal je neraspložen proveo ceo dan u hotelskoj sobi, ručao je sam što ranije nikada nije činio - priča lekar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.