ŽIČA U PREVODU ZNAČI MIRAN ŽIVOT: Mesto gde se ovaj manastir nalazi nije izabrano SASVIM SLUČAJNO! (VIDEO)
Manastir Žiča, Foto: Profimedia

MANASTIR

ŽIČA U PREVODU ZNAČI MIRAN ŽIVOT: Mesto gde se ovaj manastir nalazi nije izabrano SASVIM SLUČAJNO! (VIDEO)

Selo Žiča je spojeno sa gradom Kraljevo, na putu prema Mataruškoj banji

Objavljeno:

Manastir Žiča predstavlja simbol nastanka srpske države i simbol samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a samim tim i ovog malog prelepog naselja.

Žiča se nalazi na istoj udaljenosti od centra Rimokatoličke crkve i nekadašnjeg centra Pravoslavne crkve u Vizantiji, današnjem Istanbulu.

Ako je Kraljevo kraljevski grad, onda je Žiča kraljevski hram. Legenda kaže kako su povodom svakog krunisanja na Žiči otvarana po jedna vrata. Kroz njih je mogao da prođe samo novokrunisani kralj, a nakon toga vrata bi odmah bila zazidana. Toj legendi Žiča duguje naziv ''sedmovratni hram''.

Žiča (nekada Kruševica) je naseljeno mesto grada Kraljeva u Raškom okrugu, u kome se nalazi srednjovekovni manastir Žiča.

Ovde se nalazi OŠ „Živan Maričić“ Žiča koja je najstarija škola u Kraljevu, a preteča današnje moderne osnovne škole je manastirsko učilište. Hram svetog Save je izgrađen 1936, predsednik vlade Milan Stojadinović je priložio ikonostas. Dom mlekarske zadruge u selu Žiči je podignut 1940.

Selo Žiča je spojeno sa gradom Kraljevo, na putu prema Mataruškoj banji.

Nalazi se pored puta na kraju naselja. Kada dođete do manastira koji se nalazi sa desne strane produžite još malo pravo do skretanja za manastirski parking koji se nalazi sa leve, suprotne strane puta. Parking je veliki, može da primi veliki broj automobila i autobusa. Od parkinga do manastira vodi pešačka staza ispod magistrale i na pravac kretanja vas upućuje crveni putokaz.

1 / 3 Foto: printscreen/youtube

Kad prođete ispod nadvožnjaka staza vas vodi kroz park i pored manastirske prodavnice. Manastirska prodavnica je velika, ispred se nalazi nekoliko stolova sa stolicama za predah u hladu terase. Prodavnica je velika i lepo opremljena. Odatle pratite stazu i kad dođete do puta za automobile, skrenete levo ka ulazu u manastir.

Kada prođete kroz ulaznu kapiju, sa leve strane možete da kupite sveće a pravo je ulaz u jednu od naših nejlepših i najznačajnijih manastirskih crkvi.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.