SRBI OVO RADE SVAKODNEVNO, A NEMAJU POJMA DA IH JAKO ZAGLUPLJUJE: Neke od ovih stvari su SVAKODNEVNE!
Foto: Profimedia

KO BI REKAO?

SRBI OVO RADE SVAKODNEVNO, A NEMAJU POJMA DA IH JAKO ZAGLUPLJUJE: Neke od ovih stvari su SVAKODNEVNE!

Nikad ne znate šta vam može doći glave

Objavljeno:

Iako je inteligencija urođena i individualna stvar, stručnjaci tvrde da postoje stvari i aktivnosti koje mogu da zaglupljuju čoveka. U tekstu pročitajte koji pet stvari, po tvrđenju stručnjaka, mogu da vam smanje kapacitet mozda, ali i ugroze zdravlje:

1. Previše šećera. Šećer ne utiče negativno samo na vaš struk, već može da napravi veliku štetu i moždanim ćelijama. Istraživanja su pokazala da se mozak usporava nakon 6 nedelja redovnog konzumiranja šećera – a to može da utiče na vašu memoriju i sposobnost učenja.

2. Pasivno pušenje. Možda niste pušač, ali rezultati studije Mičigen univerziteta pokazali su da deca izložena duvanskom dimu imaju loše rezultate u školi i niži IQ. Dim cagarete izlaže mozak brojnim toksičnim supstancama, a duža izloženost povećava količinu ugljen monoksida u telu koji menja kiseonik koji je preko potreban našem mozgu.

Pusenje
foto: Aleksandra Čolić

3. Gojaznost. Višak kilograma sa sobom nosi povećan rizik od demencije i lošijih kognitivnih sposobnosti. Ipak, istraživači nisu sigurni da li je krivac za ovo sama gojaznost ili određeni zdravstveni problemi koji rezultuju viškom kilograma.

4. Stres. Stresne situacije smanjuju broj konekcija između neurona u mozgu i otežavaju našu sposobnost da u budućnosti izlazimo na kraj sa sličnim situacijama. Visok nivo stresa ne utiče samo negativno na mozak već povećava i rizik od Alchajmerove bolesti.

5. Multitasking. Možda mislite da ste pametni jer ste u stanju da radite dve stvari u isto vreme, ali istraživanje Stenford univerziteta pokazalo je da osobe koje završavaju jednu po jednu stvar imaju znatno bolje kognitivne sposobnosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.