OVO JE SITUACIJA NA TRŽIŠTU DANAS: Jedna valuta u KOLAPSU, a evo šta se dešava sa EVROM!
Evro, Foto: Profimedia

VREDNOST VALUTA

OVO JE SITUACIJA NA TRŽIŠTU DANAS: Jedna valuta u KOLAPSU, a evo šta se dešava sa EVROM!

Rast američkih prinosa objašnjava se na finansijkim tržištima procenom da su Federalne rezerve spremne da nastave agresivan tempo povećanja kamatnih stopa

Objavljeno: 12:07h

Dolar je dostigao rekordan nivo od 150 jena podržan rastom prinosa američkih državnih obveznica do višegodišnjih maksimuma, što tržišta, koja iščekuju bilo kakve signale o intervenciji japanskih vlasti, drži u visokoj pripravnosti.

Kretanje drugih vodećih valuta je bilo prigušenije. Evro se trguje za 0,97835 dolara, a britanskla funta za 1,1217 dolara, pri čemu obe valute nisu uspele da se vrate na pozicije prema na dolaru nakon pada u sredu, izveštava Rojters.

Poljuljani jen je nakratko pao na preko 150 jena za dolar na ranom evropskom trgovanjui, prvi put od avgusta 1990. godine. Prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se neznatno ispod tog nivoa.

Japanska valuta je, zaključno sa 19. oktobrom, u padu već 11 uzastopnih sesija, pri čemu se u proteklih šest sesija vratila na 32-godišnje najniže vrednosti.

Japan je prošlog meseca intervenisao na deviznom tržištu kupovinom jena prvi put od 1998. godine u pokušaju da podupre posrnulu valutu. Prinos na američke referentne 10-godišnje državne hartije od vrednosti iznosi danas 4,18 posto, što je najviši nivo od sredine 2008. godine, dok su prinosi na dvogodišnji dužničke hartije dostigli 15-godišnji maksimum od 4,6079 procenata.

Rast američkih prinosa objašnjava se na finansijkim tržištima procenom da su Federalne rezerve spremne da nastave agresivan tempo povećanja kamatnih stopa.

Tome u prilog govori i noćašnja izjava predsednika banke FED-a iz Mineapolisa Nila Kaškarija koji je ocenio da je potražnja na američkom tržištu rada i dalje jaka i da inflatorni pritisci verovatno još nisu dostigli vrhunac.

Evro je zanemarljivo ojačao prema funti, dok je britanska valuta u velikoj meri ignorisala poslednja politička previranja u Ujedinjenom Kraljevstvu, pri čemu je ostavka ministarke unutrašnjih poslova najnoviji događaj koji povećava neizvesnosti u toj zemlji.

Funta, Sterling
foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Jačanje dolara je gurnulo kineski juan na rekordni minimum od 7,2794 juana za dolar na početku azijskog trgovanja, što je njegov najslabiji nivo od kada su takvi podaci prvi put postali dostupni 2011. Tokom kasnijeg trgovanja je blago smanjio gubitke posle "Bluombergovog" izveštaja da Kinezi razmatraju skraćenje trajanja karantina za putnike koji ulaze u zemlju sa 10 na sedam dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.