KAD RODITELJI ČUJU ZNAČENJE, ODMAH POŽELE DA SVOJU DEVOJČICU NAZOVU OVAKO: Kratko, a moćno ime
Beba, Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

BEBA

KAD RODITELJI ČUJU ZNAČENJE, ODMAH POŽELE DA SVOJU DEVOJČICU NAZOVU OVAKO: Kratko, a moćno ime

Sveto trojstvo u četiri slova smešteno

Objavljeno:

"Zorane, Dragane... Slavice, Ljubice...” Ovako su nekada majke dozivale decu, ali novo vreme donelo je i nove trendove pa se današnji dečaci najčešće zovu Luka ili Lazar, a devojčice Sofija ili Dunja. Ona imena sa početka teksta polako izumiru...

Svako vreme nosi svoje pa je tako i sa imenima koja roditelji daju deci. Nekada su, u vreme socijalističke Jugoslavije, najčešća muška imena u Srbiji bila Dragan, Zoran, Predrag, Nenad... dok su se devojčice najčešće predstavljale kao Dragana, Gordana, Bojana, Zorica... Danas, kažu matičari, takva imena su prava retkost i tek ponegde se pojavi jedno “starinsko” na stotine modernijih.

Pretpostavlja se da lično ime Mina potiče iz staro-grčkog jezika, tačnije od muškog imena Menas, ili pak od imenice „mens“, „menas“, koja znači mesec, sinonimi su: sjaj, zvezda.

1 / 5 Foto: Profimedia

Prema drugoj etimološkoj hipotezi, lično ime Mina je nastalo od nemačkog imena Minna ili Vilhelmina, ili pak, od imenice „minna“, koja ima još lepše značenje: ljubav, nada, vera. Sveto trojstvo u četiri slova smešteno.

Značenje imena Mina u prenesenom smislu se tumači kao – „Mesečeva ćerka“; „Sjajna zvezda“; „Mesečina“; „ona koja je snena i sjajna kao zvezda“; „ona koja je puna ljubavi i nežnosti“; „ona koja je puna poverenje i nade“; „ona koja je voljena“; „ona koja je nestvarno lepa“.

Nakon svih pomenutih epiteta koji krase ovo ime, ko još ne bi svoju ćerku ovako nazvao?!

(Espreso / Aska)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.