NOVI IZVEŠTAJ FRIDOM HAUSA: Srbija je slobodna zemlja!
Foto: AP

izveštaj!

NOVI IZVEŠTAJ FRIDOM HAUSA: Srbija je slobodna zemlja!

U 67 država u svetu smanjena su politička prava i građanske slobode, dok je u njih 36 zabeležen napredak
Objavljeno:

Prema najnovijem izveštaju o političkim pravima i građanskim slobodama organizacije Fridom Haus populističke i nacionalističke snage značajno su napredovale u demokratskim zemljama tokom 2016, dok su autoritarni režimi bili angažovani u aktima agresije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U 67 država u svetu smanjena su politička prava i građanske slobode, dok je u njih 36 zabeležen napredak.

Od trenutka kada je pre 11 godina započeo taj pad, u ccak 109 država su slobode i prava opadale, dok su 60 zemalja ostvarile pozitivne pomake. Kad je reč o Balkanu, u izveštaju stoji da su u tom regionu fer izborni procesi i vladavina prava dodatno pogoršani nakon što je Evropska unija zanemarila svoju ulogu u promociji demokratije među državama koje žele da joj se priključe.

CIPRAS STIGAO U BEOGRAD: Dočekan svečano, uz gardiste Vojske Srbije! (UŽIVO)

Među slobodnim državama iz regiona su Srbija i Hrvatska, dok su kao delimično slobodne navedene Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo, koje jednostrano proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje.

U izveštaju se opisuju glavne demokratije u kojima vlada teskoba i neoudlčunost, pogotovo nakon referendumske odluke Velike Britanije da napusti EU, do niza antidemokratskih poteza nove vlasti u Poljskoj, napretka ksenofobičnih nacionalističkih stranaka u drugim državama Evrope i pobede Donalda Trampa na americckim predsedničkim izborima.

U isto vreme, Rusija nastavlja da omalovažava neprijatelje i ometa političke procese u Sjedinjenim Državama i drugim demokratijama, osnažila je svoju vojnu podršku Asadovoj diktaturi u Siriji, i učvrstila je ilegalnu okupaciju ukrajinskog teritorija.

U zaključcima izveštaja, koje prenosi Radio Slobodna Evropa, se navodi da od 195 država u svetu, njih 87 (45 posto) su rangirane kao slobodne zemlje, 59 (30 posto) kao delimično slobodne, a 49 (25 posto) kao neslobodne.

Bonus video

KAKO PREŽIVETI TEMPERATURNI ŠOK?

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.