POSETA CIPRASA: Vučić zahvalio Grčkoj što nije priznala Kosovo! Plan je da do Soluna stižemo za 6 sati! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

prijateljska poseta

POSETA CIPRASA: Vučić zahvalio Grčkoj što nije priznala Kosovo! Plan je da do Soluna stižemo za 6 sati! (VIDEO)

- Dogovorili smo se da napravimo zajedničku sednicu Vlada u Solunu već ovog proleća - kazao je Vučić
Objavljeno: 17:04h

Grčki premijer Aleksis Cipras u dvodnevnoj je poseti Srbiji. To je prva poseta grčkog premijera posle pauze od sedam godina, mada je Cipras u Srbiji bio decembra 2014, kao lider Sirize.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Evo i kako je izgledala konferencija dva premijera:

16:03 U hotelu Metropol održava se Biznis forum u organizacije Privredne komore Srbije (PKS), kom prisustvuju i Cipras i Vučić.

- Želim da se zahvalim premijeru Vučiću i da pozdravim poslovni svet Srbije i Grčke. Veliki broj privrednika na forumu to potvrđuje. Za mene je velika čast - kazao je Cipras.

- Danas smo odlučili ja i Vučić da brzo formiramo vrhovni savet i da se na proleće održi prvo zasedanje u Solonu. Koridor Beograd - Solon će postati ključ saradnje Srbije i Grčke - kazao je on.

- Grčke kompanije zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji. Pozivam srpske privrednike da ulažu u Grčku i da zapošljavaju ljude u Grčkoj - kazao je Vučić u obraćanju na forumu!

12:43 Cipras se sastao i sa predsednikom Srbije

Nikolić je izjavio da su Srbiji dragocene zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, a predsednik grčke vlade je poručio da ta zemlja podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, želi da pomogne u njegovom rešavanju i neće tim povodom trpeti pritiske.

foto: Filip Plavčić

12:15 Cipras: Podrška Srbiji na putu ka EU

foto: Filip Plavčić

- Priključivanje Srbije EU je strateški važno, i Grčka podržava taj put iako postoje žrtve koji srpski narod mora da pretrpi do ovog cilja - kazao je premijer Grčke.

On se osvrnuo i na najavljenu sednicu dveju vlada:

- Solun ima istorijski značaj u našim odnosima, a imaće i značaj za budućnost, jer će naše Vlade tu zajedno zasedati, kako bismo se još više zbližili. Pruga koju planiramo da sagradimo će značiti i građanima da se prevezu, ali i kako bi roba što brže putovala - ocenio je Cipras.

Grčka neće menjati stav o Kosovu, dodao je.

12:08 "Hvala što niste priznali Kosovo"

- Imali smo duge iscrpne i ozbiljne razgovore, pre svega smo naglasili ogromno prajteljstvo koje postoji između srpskog i grčkog naroda, između dve zemlje, ali se naši razgoori nisu zasnivali na onome što čini prošlost, već na onome što treba da radimo u budućnosti - naveo je Vučić.

On je rekao da je ekonomska razmena dve zemlje trenutno iznosi 380 miliona evra, što je nedovoljno.

foto: Filip Plavčić

- Jedna od ključnih tema o kojoj smo govorili je ekonomska saradnja, tj. naša trgovinska razmena, koja je nedovoljna i koja može da se uveća - kazao je Vučić.

Premijer Srbije kazao je da je tu turizam veoma važan, ali da dolazi i do rasta grčkih turista u Srbiju, i da je on već sad na nivou od 37 odsto.

foto: Filip Plavčić

Premijer je kazao da nam treba bolja povezanost sa Grčkom, kako bi do Soluna železnicom stizali za 6 sati. On se zahvalio i grčkim investitorima u Srbiji, kojih je najviše u finansijskom sektoru.

- Dogovorili smo se da napravimo zajedničku sednicu Vlada u Solunu već ovog proleća - kazao je Vučić.

- Zahvalni smo Grčkoj na činjenici što nije priznala nezavisnost Kosova, nadamo se da će takav stav imati i ubuduće - kazao je Vučić, ali se zahvalio i na grčkoj podršci Srbiji na EU putu.

Sarađivaćemo i na problemu migrantske krize, kazao je premijer Srbije.

11:30 Počeo je plenarni sastanak članova dveju vlada.

foto: Filip Plavčić

10:40 Sastanak sa Vućićem biće iza zatvorenih vrata, nakon kojeg će biti organizovana konferencija za medije koju ćete uživo moći da pratite na Espreso.co.rs

foto: Filip Plavčić

10:23 Tu su i članovi Vlade, koji su dočekali grčkog premijera

foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić

10:20 Cipras svečano dočekan pred Palatom Srbija, intonirane himne

foto: Filip Plavčić

10:02 Nešto pre 10h Cipras je sleteo u Beograd, a uz gardiste Vojske Srbije dočekao ga je i srpski premijer.

Planirani su sastanci sa Vučićem i Nikolićem, kao i Ivicom Dačićem, ali i konferencija za medije premijera Grčke i Srbije.

- Posebno se radujem što ponovo posećujem Srbiju, zemlju s kojom nas dugi niz decenija vezuju bliski istorijski, politički, kulturni i duhovni odnosi. Srbija ima ključnu ulogu u širem regionu Balkana - kazao je Cipras uoči posete Beogradu.

On će učestovovati i na biznis forumu u hotelu Metropol od 16h. Sutra će položiti i cveće na spomenik Rigi od Fere.

Bonus video:

Ko je Cipras?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.