OVAJ RONILAC JE SPAAO VIŠE OD 100 LJUDI: Danas se našao i HODOČASNICIMA kod Ovčar banje!
Nenad Stojković, Foto: Printscreen

veliki čovek

OVAJ RONILAC JE SPAAO VIŠE OD 100 LJUDI: Danas se našao i HODOČASNICIMA kod Ovčar banje!

Nakon vatrenog krštenja i velikog stresa, odlučio je da se raskusura sa emocijama i da poslu pristupa isključivo profesionalno

Objavljeno:

Nenad Stojković već 30 godina iz vode izvlači utopljenike koji su u smrt otišli prevrtanjem automobila, loše plivače i samoubice. Danas je skočio u pomoć ljudima koji su pali sa visećeg mosta, koji je pukao kada su ga posetioci manastira Jovanje prelazili. Dve žene su izgubile život, oko 10 pacijenata je u bolnici u Čačku na lečenju.

- Najneprijatnija situacija je kad spasim osobu koja je sama sebi htela da oduzme život. Čovek me gleda kao da se ponovo rodio. Te emocije ne mogu da se opišu rečima, pomešane su i sreća i tuga, a oni su ti kojima uvek bude neprijatno od njih samih, a posle i do mene - priča Nenad za RINU.

Sa čarima podvodnog sveta ovaj Čačanin upoznao se 1983. godine u redovima JNA. Oduševljen kao mladić želeo je da postane ronilac, ali umesto istraživanja dalekih okeana, sudbina mu je opredelila da davljenicima pruža zadnju slamku spasa.

„Prvi put kad je trebalo da zaronim kako bih pronašao čoveka koji se davio bilo je strašno. Razmišljao sam da reagujem što brže jer znam da su sekunde odlučujuće. Pronašli smo mrtvog i to je za mene bio šok”, priseća se Nenad svoje prve intervencije.

Nakon vatrenog krštenja i velikog stresa, odlučio je da se raskusura sa emocijama i da poslu pristupa isključivo profesionalno.

„Sam sa sobom sam trenirao da emocije ostavim po strani, jer to samo loše utiče na moj efektivan rad. Dugo sam to vežbao, ali i danas kad sam video sve i svašta i dalje se posle intervencije osećam kao isceđen sunđer”, rekao je Nenad.

Bilo je slučajeva kad je, da bi spasio davljenika, u reke uskakao i bez ronilačke opreme i kaže da su mu ta spašavanja najdraža. U svojoj 30 godina dugoj karijeri imao je preko 100 teških intervencija, a radio je u izuzetno teškim uslovima – hladnoj, mutnoj i brzoj vodi.

„Najteži trenutak za sve ove godine bio je kad sam spašavao sedmogodišnjeg dečaka kog je voda odvukla u cev na bazenu i nije mu bilo spasa, izvukli smo ga mrtvog, a to je pritom bio i dečak kog sam poznavao”, priča ovaj hrabri ronilac.

Nenad planira da se ronjenjem bavi dok god je u fizičkoj mogućnosti da pomaže drugima, a i svoje slobodne dane često provodi kraj vode, od koje kako kaže – uvek uči.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.