PO ČEMU JE POZNAT MANASTIR JOVANJA GDE SE DANAS DOGODILA TRAGEDIJA? Zovu ga mestom ČUDOTVORNIH ISCELJENJA (FOTO)
Manastir Jovanja, Foto: Printscreen, Espreso

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

PO ČEMU JE POZNAT MANASTIR JOVANJA GDE SE DANAS DOGODILA TRAGEDIJA? Zovu ga mestom ČUDOTVORNIH ISCELJENJA (FOTO)

Manastir Jovanje nalazi se u samom srcu "srpske Svete Gore"

Objavljeno: 14:37h

Najmanje dve osobe su poginule kada se most koji vodi do jednog od najlepših manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri srušio iz, za sada, nepoznatih razloga.

Dramatična scena dogodila se jutros u blizini Manastira Jovanje, kada je pukao viseći mostić dok su ga prelazili posetioci koji su krenuli ka čuvenom manastiru, koji je u narodu poznat kao bogomolja u kojoj se događaju čudotvorna isceljenja. Čak 20 osoba je upalo u nabujalu reku.

Na lice mesta su brzo stigle spasilačke ekipe, a dve osobe su tragično izgubile život.

1 / 6 Foto: Espreso

Biser Ovčarsko-kablarske klisure

Manastir Jovanje nalazi se u samom srcu "srpske Svete Gore", a poznat je i po čudotvornoj Bogorodičinoj ikoni.

Smatra se da je ovaj manastir osnovan pre Kosovske bitke, ali je 1954. godine potopljena prvobitna crkva. Desilo se to tokom gradnje jezera Međuvršje i hidrocentrale na tom jezeru. Postoji i usmeno predanje o nastanku ove svetinje, koje veli da su svetogorski monasi, bežeći ispred pljačkaša, došli na ovo mesto i podigli crkvu.

Manastirska crkva je osvećena 1959. godine.

Prvo pisano pominjanje ovog manastira datira iz 1540. godine. O njemu je pisao i Vuk Karadžić, navodeći da je u pitanju najznačajniji manastir na području Ovčarsko-kablarske klisure. Čak je naveo i da je crkva manastira Jovanje i najveća i najlepša među svim crkvama u tom području.

Tri godine kasnije je sagrađena današnja manastirska crkva.

1 / 3 Foto: Printscreen / Youtube / Hadzi Teodora

Kasnije je manastir bio često na meti pljačkaša, da bi polovinom 19. veka bio obnovljen. Nažalost, vrlo brzo posle toga počinje da propada i ostaje bez monaha.

Tokom prošlog veka je veća obnova ove svetinje zabeležena 1936. godine. Godinu dana kasnije je Rafailo Hilandarac iz manastira Kalista doveo 12 monahinja, kako bi manastir bio obnovljen. Kako prenosi sajt Eparhije Žičke, tom prilikom je izgovorio:

- Ovo je rajsko mesto, kojem nema ravna ni na Svetoj Gori Atonskoj!

Čudotvorna ikona

I pored toga što je po mišljenju mnogih najlepši, manastir Jovanje je ipak postao poznat po ikoni Majke Božije Brzopomoćnice, znane i kao ikona Majke Božije Jovanjske.

Tu ikonu je Serafim Rus, inače manastirski duhovnik, darovao 1917. godine ovoj svetinji. Zabeležena su svedočenja mnogobrojnih vernika o čudotvornim isceljenjima nakon čitanja molitvi pred tom ikonom.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.