SAVREMENOM TERAPIJOM DO SVIH PACIJENATA: "Oči su tvoj prozor u svet, sačuvaj ih, PREGLEDAJ SE"
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVETSKI DAN VIDA

SAVREMENOM TERAPIJOM DO SVIH PACIJENATA: "Oči su tvoj prozor u svet, sačuvaj ih, PREGLEDAJ SE"

Istraživanja pokazuju da postoje ozbiljni problemi koji mogu izazvati velika oštećenja očiju, uključujući trajni gubitak vida

Objavljeno:

Udruženje pacijenata oftalmologije – „Bono Vido“ povodom obeležavanja Svetskog dana vida ukazalo je na probleme sa kojima se sve češće suočavaju pacijenti oboleli od poremećaja mrežnjače. Ovogodišnja kampanja obeležava se pod sloganom „ Oči su tvoj prozor u svet, sačuvaj ih, pregledaj se“ i ima za cilj podizanje svesti u javnosti o značaju redovnih pregleda kod oftalmologa, koji su najbolji način za sprečavanje slabovidosti, kao i hroničnih oboljenja oka.

Blagovremena prevencija i adekvatna dijagnostika ključni su, posebno kod hroničnih oftalmoloških oboljenja, čije posledice je jako teško, ponekad i nemoguće lečiti, ako se ne otkriju na vreme. Zdravstveni profesionalci smatraju da je najbolji način za otkrivanje svake promene, godišnja kontrola vida. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bolesti mrežnjače su veoma česte i od njih boluje najmanje 2,2 milijarde ljudi. Srećom, većina problema sa vidom, uključujući i one koji su veoma ozbiljni, može se sprečiti ili usporiti. Procenjuje se da su kod više od polovine slučajeva ovih oboljenja, pravovremeni pregledi očiju mogli da pomognu u lečenju i sprečavanju oštećenja ili potpunog gubitka vida.

Istraživanja pokazuju da postoje ozbiljni problemi koji mogu izazvati velika oštećenja očiju, uključujući trajni gubitak vida. Promene u vidnom polju kao što su zamagljen ili iskrivljen vid, tamne tačke u centralnom vidu, talasaste linije kao i fleke u vidnom polju neki su od znakova poremećaja mrežnjače. Takođe, mogu da se jave i iznenadni bljeskovi svetlosti, nagli porast pritiska, zamagljen centralni vid ili potpuni gubitak vida.Oštećenje vida negativno utiče na nezavisnost, produktivnost, kvalitet života i mentalno blagostanje pacijenata i njihovih staratelja.

Žana Šibul, predsednik Udruženja pacijenata oftalmologije „Bono Vido ”istakla je da je mrežnjača, odnosno retina, funkcionalno najvažniji deo oka, i može se uporediti sa filmom iz fotoaparata. Uloga retine je da prima svetlosne nadražaje, obrađuje ih i preko optičkog nerva dovodi do mozga, formirajući sliku koju vidimo. Među najčešćim oboljenjima mrežnjače su senilna degeneracija makule i dijabetični makularni edem. Postojeće terapije za njih često su ograničene i nelagodne, te na osnovu toga mnogi oboleli nastavljaju da žive sa ovim problemima. U svetu, standard lečenja ovih bolesti jeste anti-VEGF terapija. Šibul je naglasila da u Srbiji postoji limitirana dostupnost ove terapijske opcije i podsetila da na tome moramo svi zajedno da radimo, kako bi terapija bila dostupna većem broju pacijenata.

Doc. dr Dijana Risimić, načelnik Dnevne bolnice za vaskularna oboljenja i dijabetes medikalna retina Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, naglasila je da je u poslednjih nekoliko godina došlo je do značajnog napretka u načinu lečenja bolesti mrežnjače. Danas, standard lečenja ove grupe bolesti podrazumevaju injekcije adekvatnih lekova koje se daju direktno u oko. Ovaj novi metod lečenja znatno je poboljšao prognoze pacijentima koji pate od bolesti mrežnjače, zahvaljući tome što je umanjio brzinu kojom im propada vid.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.