SVAKI TREĆI PACIJENT U TIRŠOVOJ PATI OD OVOGA: Doktorka otkrila šta je UZROK i da li ima RAZLOGA ZA STRAH
Tiršova, Foto: Zorana Jeftić

klinička slika

SVAKI TREĆI PACIJENT U TIRŠOVOJ PATI OD OVOGA: Doktorka otkrila šta je UZROK i da li ima RAZLOGA ZA STRAH

Samo u poslednjih 24 sata mi smo imali preko dve stotine pregleda, navela je doktorka

Objavljeno:

Povišenu temperaturu, kašalj i kijanje ima svaki treći pacijent u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Šta je dovelo do toga i ko je sada najugroženiji, mlađa ili starija deca, govori pulmolog dr Snežana Rsovac, prenosi RTS.

U poslednje dve nedelje primetan je porast broja dece sa znacima respiratornih infekcija praćenih temperaturom zbog čega je sve više pacijenata u opštoj pedijatrijskoj ambulanti Dečje klinike u Tiršovoj, napominje dr Snežana Rsovac.

Tiršova
foto: Marina Lopicic

- Samo u poslednjih 24 sata mi smo imali preko dve stotine pregleda, od čega je 80 odsto imalo temperaturu i respiratorne probleme. Razlog tome je što u ovom periodu godine virusi su obično uzročnici takvih simptoma i obolevanja. Deca su ovde zbrinuta, dijagnostikovana i većina je upućena na kućno lečenje - dodaje doktorka.

Trenutno među pacijentima ima najviše dece predškolskog uzrasta. Nekoliko slučajeva je zahtevalo hospitalizaciju, a među dve stotine pregledanih mališana, kod desetak je utvrđeno i prisustvo koronavirusa, ali su imali lakšu kliničku sliku, što je dominantna pojava i prethodnih meseci.

Kašalj
foto: Shutterstock

- Nije bio značajan broj dece sa alergijskim tegobama, s obzirom na to da ambrozija, koja je sada najčešći inhalatorni razlog zašto se javlja opstrukcija ili znaci alergijskog rinitisa, već polako počinje da prolazi sezona njena sezona. Javljaju se deca, ali to najčešće nisu novootkriveni, već su sa nekom profilaksom intermitentnom ili stalnom, gde dolazi do nekog pogoršanja simptoma - ističe doktorka.

Savet roditeljima: ukoliko dete dobije povišenu temperaturu neophodno je dati odgovarajući antipiretik i dosta tečnosti, a lekaru se obratiti u zavisnosti od uzrasta deteta.

- Ukoliko kod bebe ne možete da regulišete visoku temperaturu, nemojte čekati. Ili u slučaju da dete ne uzima dovoljnu količinu tečnosti i odbija hranjenje, obavezno je što pre doći kod pedijatra. Za veću decu, može se sačekati od 24 do 48 sati - naglašava doktorka Snežana Rsovac.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.