STUDENTI MOGU DA ŽIVE U CENTRU BEOGRADA I DA PLAĆAJU STAN I RAČUNE NAJVIŠE 200 EVRA: Evo i kako!
Stan za izdavanje, Foto: Profimedia

da, moguće je!

STUDENTI MOGU DA ŽIVE U CENTRU BEOGRADA I DA PLAĆAJU STAN I RAČUNE NAJVIŠE 200 EVRA: Evo i kako!

Želja studenata da žive u centru Beograda, oduvek je zahtevala veće novčani budzet, zbog čega su mladi našli način kako da ostvare svoju želju, a da sa druge strane, kirija ne bude skuplja od 200 evra sa režijama

Objavljeno:

Unazad par decenija, studenti iz unutrašnjosti Srbije pronašli su način da tokom školovanja u Beogradu žive na par minuta od fakulteta, a da za kiriju ne daju više od 150 - 200 evra mesečno. Naime, umesto da gledaju jednosobne stanove i garsonjere u Beogradu, više njih, obično od četvoro do šestoro, iznajmljuju trosobne, četvorosobne i petosobne stanove, popularne salonce u centru grada. Ovakav način stanovanja možda ne garantuje uvek privatnost i traži organizovanost, ali je, kako se pokazalo u praksi, veoma ekonomičan. Ako pogledamo trenutnu potražnju i aktuelnu cenu kirije prilikom iznajmljivanja stana u Beogradu, za stanove manje kvadrature potrebno je izdvojiti od 150 - 200 evra koliko je potrebno za kiriju na Levoj obali Dunava, do 300 - 400 evra, koliko iznosi kirija u centru Beograda.

Park, Smrt, Azilant, Leševi, Loše vreme, Jesen, Beograd
foto: Aleksa Petrović

Trend kod studenata već decenijama Stanovi koji imaju tri, četiri ili pet soba u Beogradu, prema oglasima na sajtu Nekretnine.rs, mogu da se pronađu već od 500 evra, koliko iznosi mesečna kirija komfornog petosobnog stana na Vračaru. Nemanja P, mladić iz unutrašnjosti koji od prve godine studija živi sa još četiri cimera u centru Beograda već tri godine otkrio je kako funkcioniše život studenata u ovakvim uslovima. - Kada sam upisao fakultet u Beogradu, vratio sam se nazad u moje mesto gde sam proveo leto. Kako nisam upao na budžet i nisam imao potrebne rezultate za dom, počeo sam da tražim cimere sa namerom da na taj način olakšam roditeljima dok ne nađem i sam neki posao uz studije. Pogodilo se tako da je moj drug iz srednje takođe dolazio na studije u Beograd, kao i još par drugara koje sam znao preko fudbala. Jedno veče smo tako sedeli i gledali oglase, bilo nas je petoro ukupno, kada nam je zapao za oko četvorosoban stan u centru grada. Cena mesečne kirije je iznosila 500 evra, a stanovi koje smo pojedinačno gledali, a koji su bili manji, bili su oko 300 evra na toj lokaciji. Ono što je započelo šalom, preraslo je u priču kako bi mogli da žive svi zajedno, pošto ne samo da će plaćati manju kiriju, već će i režije biti manje. - Stavili smo sve na papir. Tada je najjeftnija kirija na perifieriji Beograda iznosila oko 150 evra, sa režijama, troškovima prevoza, išla je preko 200. Onda smo shvatili - živećemo u srcu Beograda, kirija nas neće koštati više od 100 evra. Režije kad se podele na nas petoricu, ispadnu smešne, a troškove prevoza, pošto su nam fakulteti baš blizu, nismo ni imali. Došli smo kući, saopštili roditeljima i već sutradan smo kaparisali stan. U početku je zajednički život bio čudan, ali dobra organizacija i dogovor nas je doveo do toga da savršeno funkcionišemo. Mogu da kažem da smo imali sreće, jer nam je kirija ostala ista, evo već treću godinu, tako da do kraja studiranja, ne mislim da menjam stan. Čak sam na fakultetu upoznao na desetine ljudi koji žive ovako, kako mi volimo da se našalimo, u privatnom domu - zaključuje Nemanja.

Visina kirije stanova sa više soba

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

(Espreso / Nekretnine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.