PRVI U SRBIJI: Institut za onkologiju Vojvodine počinje sa novom terapijom KARCINOMA DOJKE
Insitut za onkologiju, Foto: Dragan Udovičić

prvi tretman

PRVI U SRBIJI: Institut za onkologiju Vojvodine počinje sa novom terapijom KARCINOMA DOJKE

Onkološki Institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke

Objavljeno:

U Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici u ponedeljak 10. oktobra izvešće se prvi tretman brahiterapije karcinoma dojke, kao procedure koja se koristi u najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta, baš u mesecu kada se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, vodećeg maligniteta među ženskom populacijom, kako u Srbiji i AP Vojvodini, tako i u svetu.

Rak dojke, Dojka, Karcinom
foto: Profimedia

- Tu vrstu radioterapije ne izvodi niko u Srbiji, a prednost brahiterapije ogleda se u maksimalnoj poštedi okoline regije koja se zrači, čime se može očuvati funkcija okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja. Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja jeste kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije, pacijentkinja završi kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom - objašnjavaju nadležni iz Instituta za onkologiju Vojvodine.

Ultrazvuk
foto: Profimedia

Onkološki Institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a prof. dr Čaba Polgar, koji je jedan od pionira iz ove oblasti i jedan od stručnjaka na svetskom nivou, u ponedeljak će na Institutu za onkologiju Vojvodine, zajedno sa prof. dr Tiborom Majorom, asistirati domaćim lekarima u započinjanju primene nove metode.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.