SPREMITE SE ZA PRAVO MIHOLJSKO LETO: Meteorolog ĐURIĆ objavio detaljnu VREMENSKU PROGNOZU
Đorđe Đurić, Foto: RTV Pink printscreen

nova progniza

SPREMITE SE ZA PRAVO MIHOLJSKO LETO: Meteorolog ĐURIĆ objavio detaljnu VREMENSKU PROGNOZU

Narednih dana nad većim delom Evropom nalaziće se prostran anticiklon sa centrom iznad centralne Evrope

Objavljeno:

Narednih dana malo svežije i promenljivije vreme, ali od 16. oktobra još jedan period Miholjskog leta, uz temperature oko 25°C Prvi dan vikenda doneo je sunčan i topao dan, a maksimalna temperatura dostigla je u Beogradu 25°C.

Drugog dana vikenda preko Srbije se premešta veoma oslabljen hladni front, koji danas donosi više oblačnosti, ali će u većini predela ostati suvo.

Hladni front uslovio je i da jugoistočni vetar bude u skretanju na severozapadni i došlo je do prodora nešto svežije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura biti danas od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

Narednih dana nad većim delom Evropom nalaziće se prostran anticiklon sa centrom iznad centralne Evrope. Nešto niži pritisak očekuje se nad Mediteranom i jugoistokom Evrope i oblašću Crnog mora i preko tih predela premeštaće se oblačni i padavinski sistemi, dok će do Srbije sa severoistoka doći do priliva još malo svežije vazdušne mase.

Kiša
foto: Nenad Kostić

U Srbiji u ponedeljak umereno do pretežno oblačno i umereno toplo sa sunčanim intervalima, u toku večeri i noći na jugu sa kišom. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan, a na jugu Banata jak.

Minimalna jutarnja temperatura od 6 do 10°C, maksimalna dnevna od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C. Na severu Srbije u utorak i u sredu suvo, u ostalim predelima očekuje se kiša. Biće sveže, maksimalna temperatura u utorak od 15°C na jugu do 20°C na severu Srbije, u Beogradu do 18°C.

U četvrtak i petak promenljivo oblačno, uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće oko 20°C. U subotu se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

Tokom narednog vikenda sve više će jačati uticaj ciklona sa Atlantika, koji će prema Evropi i prema našem području uslovljavati južno i jugozapadno strujanje. Kako će nad našim podurčjem od nedelje biti izražen i termički greben sa jugozapada, sa Medietrana će pristizati i veoma topla vazdušna masa.

Prema trenutnim prognozama, u Srbiji će od 16. do 22. oktobra biti sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature iznad 20°C, tokom pojedinih dana neretko i preko 25°C, a ovaj period označio bi još jedan period Miholjskog leta tokom oktobra. Prosečna maksimalna temperatura za drugu dekadu oktobra je od 16 do 20°C. Ovih dana temperature su bile nešto iznad proseka, ali će od utorka do vikenda one biti uglavnom oko prosečnih vrednosti.

Od sledećeg vikenda pa minimum do 22. oktobra maksimalne temperature biće više za oko pet stepeni od prosečnih. Kada su padavine u pitanju, ostatak oktobra proteći u znaku uglavnom suvog vremena, osim što se narednih dana u južnim i centralnim predelima očekuje nešto padavina. Dakle, ovaj oktobar mogao bi proteći u znalu toplijeg i suvljeg od proseka, za razliku od dosta kišvotijeg i svežijeg septembra.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.