SVAKA ČAST
VOĆARI IZ SRPSKE TOSKANE PROŠLI ODLIČNO: Arsenijevići 5 TONA stavili u gajbice, a plasman ZAGARANTOVAN (FOTO)
Iako je cena repromaterijala poskupela, kao i dnevnice berača, Arsenijevići nisu odustali od proizvodnje
Berba grožđa završena je za ovu godinu, a voćari srpske Toskane ovih dana imaju pune ruke posla. Vinogradarstvo je u porodici Arsenijević tradicija i već treća generacija bavi se proizvodnjom grožđa. Na površini od oko 50 ari sorte gaje sorte hamburg i italiju, a nakon završene sezone zadovoljni su količinom i kvalitetom prispelog roda.
- Godina je bila izazovna, a grad i suša su u par navrata destkovali rod za oko 20 odsto, na kraju su prinosi bili bolji ove nego prethodne sezone. Plodovi su krupniji i manje je bilo truleži. Iz našeg vinograda u gajbice smo spakovali blizu pet tona lepog grožđa, što je solidna godina - kazao je za RINU Saša Arsenijević iz sela Božurnja kod Topole.
Iako je cena repromaterijala poskupela, kao i dnevnice berača, Arsenijevići nisu odustali od proizvodnje. Ipak, zbog nižnj otkupne cene teško da će imati zavidnu računicu.
- Rad u vinogradu traje tokom čitave godine. Sa lepim vremenom, s početka proleća počinje orezivanje pa sve do kraja oktobra. Ono što posebno razočara nas proizvođače koji svake godine proivodimo ovo voće je cena, koja je bila niža u odnosu na prošlu godinu. Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, sada se ona kreće pred kraj berbe od 100-120 dinara, što je opet za nas nisko, dodaje ovaj voćar.
Oni se nadaju, kao i mnogi proizvođači, da će njihov trud moći da naplate,kada već plasman imaju zagarantovan.
- Za sve što proizvedemo, mi imamo kupca. Tržište nam je od Kragujevca do Čačka, a nešto prodajemo na pijacu - dodao je Saša.
(Espreso / RINA)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!