KAD GA JE STAVIO NA VAGU, OSTAO BEZ TEKSTA: Pogledajte koliko je TEŽAK BOJANOV GROZD, neverovatno! (FOTO)
Grožđe, Foto: RINA

AUUu!

KAD GA JE STAVIO NA VAGU, OSTAO BEZ TEKSTA: Pogledajte koliko je TEŽAK BOJANOV GROZD, neverovatno! (FOTO)

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija

Objavljeno:

Da je narodna poslovica "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane" tačna i kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja pokazalo se na primeru iz sela u okolini Topole.

Nezapamćena suša koja je ovog leta pogodila povrtare i voćare pprilično je desetkovala rod malina i šljiva, međutim pdugačak period bez padavina pogodovao je vinovoj lozi, pa su grozdovi pristigli na berbu u srpskoj Toskani dostigli zavidnu težinu, krupnoću i kvalitet. U vinogradima se mogu pronaći primerci koji svojom veličinom nadmašuju prosek.

„Ova godina je bila teška za poljoprivrednike, suša, manjak padavina, bilo je i grada u par navrata. Ipak grožđe je dobro iznelo za ovu sezonu, kvalitet bobica je dobar, imaju dovoljno šećera a bogami i krupne su. Počeli smo sa berbom i do sada sam našao nekoliko grozdova koji su dosta teži od proseka. Jedan grozd ‘Viktorije’ – bele sorte grožđa težak je 1.800 grama i to je trenutni rekorder, dok sam ubrao i nekoliko grozdova hamburga koji su prešli 1.500 grama, a prosečna težina grozda je oko 700 grama“, kaže za RINU Bojan Ristić iz Donje Trnave.

1 / 4 Foto: RINA

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija, ali kako kaže planira da proširi svoj zasad koji se sada prostire na površini od 10 ari.

„Pored Viktorije i hamburga gajim još i sorte prokupac, Italiju, afus – ali i tamjaniku. Značajne količine preradimo u vino koje uglavnom poklonim rođacima i prijateljima. Ovaj zasad sam podigao na nagovor mog pobratima Ace, ali u budućnosti planiram da posadim još čokota uz nadu da će situacija u vinogradarstvu biti bolja“, ističe Ristić.

Pobrđa Oplenca izuzetno su pogodna za vinogradstvo, stoga je primetan sve veći broj mladih koji se odlučuju da posade vinovu lozu i oforme domaće vinarije, gde rade po recepturama svojih predaka.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.