ZNATE LI ŠTA JE PRINCIP AVATONA? Ne postoji nijedan MANASTIR koji se ne pridržava OVOG PRAVILA!
Manastir / Ilustracija, Foto: RINA

princip avaton

ZNATE LI ŠTA JE PRINCIP AVATONA? Ne postoji nijedan MANASTIR koji se ne pridržava OVOG PRAVILA!

Postoji princip avaton koji se odnosi na sve manastire, i na muške i na ženske, i on važi svuda. Ne postoji nijedan manastir, ma koliko slabo uređen, a da se ne pridržava ovog pravila

Objavljeno:

Sveta Gora je specifična po tome što je smeštena na poluostrvu na kome ima dvadeset velikih manastira, dosta skitova i bezbroj kelija. Dakle, celo jedno poluostrvo je kao jedan manastir, i onda se taj princip avatona proširio na jednu celu teritoriju.

Isto kao što nije dozvoljeno ženama da uđu na Svetu Goru, u ženskim manastirima naravno da nije dozvoljeno muškarcima da ulaze u deo gde žive monahinje. Svuda postoji taj princip.U nekim starim žitijima se govori da je u ženskim manastirima bilo zabranjeno uopšte da bilo koji muškarac uđe, već samo jedan stariji sveštenoslužitelj koji bi služio liturgiju, koji bi monahinje pričešćivao i kod kojeg bi se one ispovedale. Dakle, taj princip je nešto što je vezano za samu suštinu monaštva.

Znamo da svaki monah i monahinja kada prima monaški postrig daje tri zaveta: poslušnost, dobrovoljno siromaštvo i devstvenost.

1 / 4 Foto: Profimedia

Bez obzira na to da li je neko proživeo devstveno prethodni život ili nije, od onog trenutka kada primi monaški postrig, on se zavetuje na devstvenost, ne pred ljudima, nego pred samim Bogom. Tako se i kaže u činu monašenja. Sveštenoslužitelj koji čita molitve pre nego što uzme makaze i odseče krstoobrazno vlasi kose sa glave tog monaha ili monahinje, kaže: „Pazi, kao iz ruke Hristove primaš ovaj postrig, i sam Gospod Hristos i Presveta Bogorodica prisustvuju ovde nevidljivo. Oni slušaju reči koje ti govoriš.“

Monahinja
foto: Profimedia

Strašne su te reči, i naravno, i pored velike milosti Božije prema svim grešnicima, ipak smo dužni da zavete koje smo dali pred Bogom ispunjavamo. Da bi oni koji žive monaškim životom imali manju borbu na tom svom putu očuvanja devstvenosti i celomudrenosti, onda je bolje da se ne susreću mnogo sa osobama suprotnog pola; kao što kaže narodna izreka: daleko od očiju, daleko od srca. Zato postoji taj princip avatona.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.