KUSTA NE DA MOKRU GORU:  Dok sam živ, ovde se neće kopati nikl!
Foto: Fonet / Zoran Mrđa

NEMIRAN EMIR

KUSTA NE DA MOKRU GORU: Dok sam živ, ovde se neće kopati nikl!

- Ovo je novi pokušaj da se osvoji jedan prostor. Mokra Gora, međutim, generiše kulturu a ne kopanje nikla - izjavio je režiser
Objavljeno: 13:36h

U rešenju Zavoda za zaštitu prirode kojim je zahtev beogradske firme za davanje uslova za geološka istraživanja odbijen navodi se pored ostalog da se 85 posto lokacija predviđenih za istraživanje nalazi na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode "Šargan - Mokra Gora" i da je istražni prostor u režimima zaštite prvog, drugog i trećeg stepena. Inače, u zoni zaštite prvog i drugog stepena zabranjena su bilo kakva geološka istraživanja a na čitavoj teritoriji prirodnog dobra zabranjena je eksploatacija.

- Ovo je novi pokušaj da se osvoji jedan prostor. Mokra Gora, međutim, generiše kulturu a ne kopanje nikla. Zavod za zaštitu prirode Srbije odbio je ove tragače za milijardama zbog toga što to nije zdravo i zbog toga što je Mokra Gora, osim ekološkog, postala i centar kulturnih dešavanja. Znajući koliko je taj kapital privlačan, takvih će pokušaja uvek biti, ali, dok sam živ, toga neće biti. Ova Vlada Srbije dovoljno je pametna da joj to ne treba. Ali, ako bi bilo potrebno da se latimo i oružja i branimo zemlju od uništenja, onda... – izjavio je Kusturica za Iskru.

foto: Reuters

On naglašava da će se Mokra Gora braniti od svih pokušaja "bezbednog kopanja nikla od kojih niko ne bi bio oštećen".

- Kako bi to izgledalo? Nismo u stanju ni da vodu za piće u Užicu održimo bezbednom i zdravom, a da nam bude bezbedna eksploatacija nikla - kaže Kusturica.

Nova opštinska vlast u Višegradu suspendovala je ovih dana odluku prethodnih vlasti kojom je bilo dozvoljeno istraživanje i eksploatacija rude nikla na teritoriji opštine Višegrad koja je u susedstvu Mokre Gore.

- Neko se sada nada da će proći fora s navodnim "istraživanjem željeza", a u stvari traže nikl. Dok sam ja živ toga neće biti - kaže Kusturica.

BONUS VIDEO: Nije hirurg, a njegovi potezi skalpelom će vas ostaviti bez teksta

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.