"AKO SE IZJAŠNJAVATE KAO JUGOSLOVENI NA POPISU U SRBIJI...": Na Tviteru BUKTI RAT- za JUGONOSTALGIČARE i PROTIV!
Ilustracija, Foto: AP / Tviter

šta mislite o ovome?

"AKO SE IZJAŠNJAVATE KAO JUGOSLOVENI NA POPISU U SRBIJI...": Na Tviteru BUKTI RAT- za JUGONOSTALGIČARE i PROTIV!

Na poslednjem popisu iz 2011. godine 23.303 osobe u Srbiji su se izjasnile kao Jugosloveni

Objavljeno:

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je u subotu i trajaće do 31. oktobra. Na terenu je oko 15.000 popisivača. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće, počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.

Popisivači su na terenu, imaju identifikacione kartice, sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

Mnogi građani Srbije imali su razne nedoumice oko ovogodišnjeg popisa. Najviše pažnje privukao je sadržaj pitanja koja će biti upućena građanima.

Prema Zakonu o popisu, državljani Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u zemlji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Srbiji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Odbijanje učestvovanja u popisu kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Građani prilikom popisa imaju pravo da se odgovore na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ili da se izjasne onako kako žele.

Upravo ova pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku danima su jedna od glavnih tema na društvenoj mreži Tviter.

Josip Broz Tito, Jugoslavija
foto: Profimedia

Mnogi su objavili tvitove u kojima navode da će se na popisu izjasniti kao Jugosloveni, a jedan korisnik im je uputio ove reči:

"Ako se izjašnjavate kao Jugosloveni na popisu u Srbiji 2022. godine u ozbiljnom ste mentalnom rastrojstvu", piše u objavi.

Usledili su brojni komentari drugih korisnika Tvitera. Neki su podržavali (jugo)nostalgiju i nameru za izjašnjavanjem kao Jugosloveni:

S druge strane bilo je i onih koji su se složili sa stavom autora tvita:

Gde će se svrstati nesvrstani Jugosloveni na ovogodišnjem popisu?

Sudeći po objavama na društvenim mrežama, onih koji se osećaju kao Jugosloveni još uvek ima. Iako Jugoslavije više nema.

Na poslednjem popisu iz 2011. godine 23.303 osobe u Srbiji su se izjasnile kao Jugosloveni.

Najviše ih je bilo u Beogradu- 8.061, a zatim u Subotici - 3.203. U Novom Sadu Jugoslovena je bilo 2.355, Zrenjaninu 592, Nišu 202, u Negotinu 29.

Nadležni u Srbiji smatraju da Jugosloveni ne mogu biti nacionalna manjina jer nemaju maticu niti zajednički jezik i kulturu.

Koliko će ih biti na ovogodišnjem popisu ostaje da se vidi.

Šta mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.