URNEBESNI REZULTATI POPISA IZ 2011: Građani Srbije se izjasnili kao DŽEDAJI i VANZEMALJCI, ali to NIJE SVE!
Ilustracija, Foto: Printscreen

IMAGINARNE NACIJE NA POPISU IZ 2011. GODINE

URNEBESNI REZULTATI POPISA IZ 2011: Građani Srbije se izjasnili kao DŽEDAJI i VANZEMALJCI, ali to NIJE SVE!

Prilikom poslednjeg popisa skoro 82.000 osoba u rubriku "nacionalna pripadnost" upisalo pripadnost imaginarnoj naciji

Objavljeno:

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeće 1. oktobra i već je poznato da će 15.000 popisivača od vrata do vrata metodom intervjua unositi podatke pomoću laptopova u elektronske obrasce.

Popisuju se sva lica koja žive u domu, njihovi lični podaci, srodstvo, odnosi, položaj člana, prisustvo.

Građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje. U suprotnom, predviđene su prekršajne prijave.

Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Popis, Popis stanovništva
foto: RZS

U susret novom popisu stanovništva prisetićemo se kako su građani Srbije odgovorili na pitanje o nacionalnoj pripadnosti pre 11 godina.

Prema nacionalnoj pripadnosti 2011. godine, kao Srbi izjasnilo se 83,3% osoba, a još 20 etničkih zajednica imalo je po više od 2.000 pripadnika.

Primećen je veoma veliki rast broja osoba koje su se izjasnile po regionalnoj pripadnosti, kao i onih koji se nisu izjasnili.

Osim toga, zabeležen je veliki porast broja osoba izjašnjenih kao Goranci i Romi. Najveći pad broja pripadnika bio je među Jugoslovenima i Crnogorcima.

Popis
foto: Printscreen/Wikipedia

U kategoriju Ostali svrstane su etničke zajednice koje imaju po manje od dve hiljade pripadnika (Aškalije, Cincari, Česi, Italijani i dr), kao i osobe koje su se dvojako izjasnile (Srbin-Makedonac, Mađar-Jugosloven, Crnogorac-Srbin i dr)

U kategoriju Regionalna pripadnost svrstane su osobe koje su se izjasnile po lokalnoj pripadnosti (npr. Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užičani, itd)

Najzanimljivi su odgovori u kategoriji Nepoznato gde su svrstane osobe za koje nije upisan odgovor na pitanje o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji „ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti“ (npr. Džedaj, Vanzemaljac, Crvena zvezda, Zemljanin, Kosmopolit, itd)

(Izvor: Republički zavod za statistiku – Nacionalna pripadnost, 29.11.2012.)

Vanzemaljac
foto: AP

Podsetimo, popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Republici Srbiji je prvi popis u Republici Srbiji od kada je ponovo samostalna država. Trebalo je da bude održan 1-15. aprila 2011. godine, ali je zbog nedostatka sredstava pomeren i održan 1-15. oktobra.

Popisivanje je naknadno produženo do 18. oktobra, a u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Požarevcu i drugim gradovima/opštinama gde je bilo potrebno do 27. oktobra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.