OVO NIJE DRAKONSKI... Novosadski radio brutalno kažnjen!
Foto: Thinkstock

Pritisak na medije?

OVO NIJE DRAKONSKI... Novosadski radio brutalno kažnjen!

Kakvu poruku šalju sudije ovako brutalnim presudama i kome?
Objavljeno: 10:06h

- Sve češće smo, osim toga, svedoci i ‚‚neobičnih" presuda za koje se može reći da ugrožavaju medijske slobode i medijski pluralizam i da svakako nisu usklađene sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Koalicija podseća da sudska praksa ovog suda, koja bi trebalo da bude sastavni deo našeg pravosudnog sistema, ima razvijene mehanizme zaštite slobode izražavanja, a oni između ostalog podrazumeva i to da visoke kazne koje mogu da uguše medij predstavljaju - direktan udar na tu slobodu.

Koalicija smatra da i ove presude, u kratkom vremenskom periodu u dva odvojena postupka, zahtevaju ozbiljno preispitivanje uloge pravosuđa u sferi medija, odnosno široku javnu raspravu koja bi trebalo da ima cilj zaštitu koncepta medijskih sloboda, kao i izmenu sudske prakse i, eventualno, zakonskih rešenja - navodi 21.

foto: giphy

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Poslovno udruženje Lokal pres.

Asocijacija onlajn medija (AOM) smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu predstavljaju deo svojevrsne sudske kampanje gušenja medijskih sloboda, odnosno medija koji drže do profesionalnih standarda i kritičkog otklona od vlasti.

- Sada se već jasno može prepoznati pravilo u sudskim procesima protiv medija koji nisu bliski vlasti - svedočimo ekspeditivnim procesima i izuzetno visokim kaznama, za razliku od procesa koji se vode protiv režimskih medija a koji traju beskrajno dugo sa neizvesnim ishodom. AOM ističe da je, po svemu sudeći, vlast uspostavila još jedan efikasan mehanizam pritiska na medijske slobode i u tom smislu poziva domaće i međunarodne organizacije da, u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije sa EU, posebno prate odnos pravosuđa prema medijima, a ovaj vid pritiska donedavno je nažalost bio van pažnje i šire i stučne javnosti.

foto: Thinkstock

AOM ukazuje i na to da sudska praksa u medijskim procesima u Srbiji nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, i poziva novinare i medije da svoja prava, nakon što iscrpe sve domaće pravne lekove, potraže u Strazburu. U tom smislu, novinarske i medijske organizacije, kao i međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu izražavanja, trebalo bi da im u tom procesu pruže punu pravnu i svaku drugu podršku.

AOM podseća da je jedna od ustanovljenih praksi suda u Strazburu i ta da drakonske novčane kazne protiv medija predstavljaju udar na slobodu izražavanja. Kazna od 780.000 dinara, koliko je Viši sud u Beogradu odredio portalu 021, svakako jeste drakonska za lokalne i internetske medije- saopštila je ova asocijacija.

Bonus video:

ESPRESO TVITER Dženan Lončarević

"Omatorio si, sav si se izobličio, jel pevaš na ijekavici ili ekavici", bila su samo neki od tvitova na koje je pevač odgovarao

(Espreso / Izvor: 021.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.