DECA SU NAM SE ODVIKLA OD ZAJEDNIŠTVA: Buknulo VRŠNJAČKO nasilje u školama!
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

DECA SU NAM SE ODVIKLA OD ZAJEDNIŠTVA: Buknulo VRŠNJAČKO nasilje u školama!

Da bi osnovna škola prebacila nasilnika u drugu školu, on mora da ima jedinicu iz vladanja i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak

Objavljeno:

Školska godina, posle epidemije korone, zbog koje su đaci pohađali onlajn i mešovitu nastavu i odvikli se od zajedništva, počela je burno!

U jednom danu objavljeni su slučajevi vršnjačkog nasilja u dve osnovne škole - "Miloje Vasić" u Kaluđerici, i "Drinka Pavlović" u srcu Beograda.

U utorak je, u toku malog odmora, u Kaluđerici, učenik trećeg razreda napao prvaka.

Prema rečima direktora OŠ Nebojše Trifića, mališan nije povređen, a pokrenut je vaspitno-diciplinski postupak.

- Stariji učenik je gurnuo mlađeg u toaletu i ovaj je odmah prijavio učiteljici - kaže Trifić.

- Mališan nije video ko ga je gurnuo, pa utvrđujemo krivca, kome će se izreći pojačan vaspitni nadzor, a ako se ponovi, ukor i manja ocena iz vladanja.

1 / 6 Foto: Društvene mreže

Drugi slučaj, iz OŠ "Drinka Pavlović", rezultat je kontinuiranog nasilja zbog kog je četrnaestogodišnjak morao da se ispiše iz škole i preseli u drugo mesto. Dečak je od jednog vršnjaka primao pretnje i fizički je napadan. Iako su u školi preduzete sve zakonom propisane mere, ispostavilo se da je ona nemoćna, jer roditelji nasilnika ne žele da sarađuju!

"Potvrđujem da se nasilje jeste desilo. Sve službe u školi uradile su sve što zakon predviđa. Proces i dalje traje. Dečak koji je nasilan i njegovi roditelji prijavljeni su policiji i Centru za socijalni rad", objavila je direktorka Nataša Vasić na sajtu škole.

Prethodno je izjavila da je nasilnik dva puta bio na disciplinskom postupku, da je sa njim obavljeno nebrojeno mnogo razgovora, sve to bez rezultata jer ga porodica podržava.

Da bi osnovna škola prebacila nasilnika u drugu školu, on mora da ima jedinicu iz vladanja i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, ali i ta druga škola mora da ga primi, što često nije slučaj. Ukoliko dođe do grubog fizičkog, psihičkog, digitalnog ili seksualnog nasilja, prema rečima Snežane Vuković, rukovodioca Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, škola je obavezna da uključi centar za socijalni rad i MUP. Ona kaže da se ove institucije uključuju ne samo ako roditelji ne sarađuju, već i ako je nasilje preporučeni model komunikacije u porodici.

- Škola mora da obavesti i nadležnu školsku upravu. Pojačava se vaspitni rad sa detetom-nasilnikom, ali i sprovode mere zaštite za dete koje je žrtva, implementiraju se radionice za borbu protiv vršnjačkog nasilja... Centar za socijalni rad nekada ne odgovori školama ili ne postupi u konkretnom slučaju, jer su prebukirani. Tada se škole obraćaju nama, a mi Ministarstvu za rad i socijalna pitanja - kaže Vukovićeva.

U školi "Drinka Pavlović" tvrde da su postupili po zakonu.

Centar se automatski uključuje samo u slučajevima kada je vršnjačko nasilje prijavljeno policiji, objašnjavaju za "Novosti" u jednom beogradskom centru. Kada prijava stigne, stručnjaci utvrđuju šta su roditelji do tada preduzeli, upućuju se u savetovališta, proverava se da li je dete traumatizovano.

- Kada roditelji ne žele da sarađuju, socijalni radnik ih najpre upozorava da moraju da se uključe i pokušava da ih motiviše. Ukoliko i dalje odbijaju, izriče se korektivni nadzor ili izmeštanje deteta iz porodice. Najveći problem je što mnogi sarađuju samo deklarativno, ali ne i suštinski - kažu u centru.

Navode i da imaju mali broj socijalnih radnika, koji dnevno dobijaju po 10 zahteva. Pod njihovim nadzorom je samo u Beogradu 288 škola i 180.000 đaka.

NASTAVNICU POVREDILA NOŽEM

Da je vršnjačko, elektronsko i nasilje nad zaposlenima u osnovnim školama najveći problem školstva, smatra Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije. Kaže, zaposlenima su vezane ruke:

- Osnovna škola je obavezna, pa je nasilno dete nemoguće izbaciti iz škole. Nasilje se često i gura pod tepih, zarad rejtinga škole. Imali smo slučaj profesorke u osnovnoj školi u Požarevcu koju je učenica napala i povredila nožem. Slučaj je zataškan, delom jer su roditelji dobro pozicionirani, delom zbog stava da "je dete u razvoju, da mu treba pružiti šansu". Gotovo da nema instrumenata u osnovnoj školi da kaznite dete ako vas gađa ili vređa.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.