MANJE NAS JE: Sumorne prognoze pred popis, SUOČAVAMO se sa velikim PROBLEMOM!
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

iznenađujuće?

MANJE NAS JE: Sumorne prognoze pred popis, SUOČAVAMO se sa velikim PROBLEMOM!

Konačni se očekuju najkasnije do maja 2024.

Objavljeno:

U subotu počinje popis stanovništva. Kakva je demografska slika znaće se krajem novembra kada budu objavljeni preliminarni rezultati. Konačni se očekuju najkasnije do maja 2024. Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Danilo Vuković kaže za RTS da podaci koje dobijemo na popisu mogu da pomognu Vladi i društvu da promisli politike koje smo do sada vodili.

Danilo Vuković pretpostavlja da će popis pokazati da nas je manje.

"Ne mogu tačno da odgovorim koliko, to je posao demografa i statističara. Sve projekcije koje mi radimo u poslednjih nekoliko godina pokazuju da će doći do pada broja stanovnika. Postajemo stariji, stope fertiliteta nisu bitno porasle, uprkos Vladinim pronatalitetnim merama, stope migracija su relativno visoke. Popis će nam dati bliži uvid posebno u migracionu komponentu. Imajući u vidu da imamo relativno spor napredak u očekivanom povećanju trajanja života i da ljudi u Srbiji nisu zdraviji nego što su bili pre nekoliko decenija, očekujem da će rezultati popisa pokazati da smo jedna nacija u opadanju", rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, problem sa kojim se Srbija suočava nije jedinstven, pogotovo se istočnoevropske zemlje suočavaju s tim problemom.

1 / 4 Foto: Printskrin/RTS

"Jednostavno bračni parovi ne rađaju više od dvoje dece. Stope migracije su jako velike jer je tržište radne snage evropsko blizu, plate su veće i imamo jak podsticaj ljudima da idu tamo", navodi Vuković.

Podaci koje ćemo dobiti na popisu, smatram, mogu da pomognu Vladi i društvu da promisli politike koje smo do sada vodili.

"Do sada smo insistirali na tome da podržavamo porodice da imaju više dece. Ali, imamo sve manje i manje onih koji rađaju decu i u proseku manje dece, a iskustvo pokazuje da finansijski podsticaji ne daju baš neke spektakularne rezultate. Verujem da će ključna promena da donese da se promeni paradigma populacione politike. Da ne razmišljamo koliko nas ima, jer ćemo se smanjivati, nego da razmišljamo o nekim drugim pitanjima", ukazuje Vuković.

Navodi da izveštaj UN za razvoj i polulacioni fond kaže da ćemo u budućnosti biti mala zemlja sa relativno malim brojem stanovnika.

"To neće biti strašno ako uradimo nešto da imamo snažniji ljudksi kapital. To znači da stanovnici Srbije budu bolje obrazovani, da više rade, na boljim radnim mestima, da duže i aktivnije žive. Izveštaj kaže da rešenje nije u deci koja će se tek roditi, nego u ljudima oko nas", napominje Vuković.

Ističe da izveštaj kaže da su gradovi srednje veličine, do 100.000 stanovnika ključni u odbrani demografske budućnosti Srbije, jer mogu da se razvijaju tako što će njihovo okruženje imati od njih koristi.

"Vranje da bi se razvilo mora da ima više gradske funkcije, jer svi žele da žive u sredini koja je bogata sadržajima. Zato je razvoj Vranja važniji od razvoja sela oko Vranja. Sela su arhaična, raštrkana i ta vrsta zajednice u modernom svetu tako ne može da opstane", dodaje.

Ukazuje da smo po broju dece koja plaćaju dodatnu nastavu među najistaknutijim zemljama u Evropi.

"To su sve neki pritisci koje društvo stavlja na porodicu i roditeljstva. Kada pogledate tržište rada, vidimo da ceo sistem nije baš prijateljski nastrojen prema porodici. Novac ne rešava pitanje roditeljstva, i neće podstaći roditelje da rode drugo dete, nego će pomoći neke od drugih stvari", zaključio je Vuković.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.