KAKO ĆE SE POPISIVATI ONI KOJI NE ŽIVE NA PRIJAVLJENOJ ADRESI? Iz RZS-a su za Espreso rešili NEJASNOĆU mnogih Srba!
Popis stanovništva, Foto: Printscreen, Profimedia

razjašnjeno

KAKO ĆE SE POPISIVATI ONI KOJI NE ŽIVE NA PRIJAVLJENOJ ADRESI? Iz RZS-a su za Espreso rešili NEJASNOĆU mnogih Srba!

Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno

Objavljeno:

Prvog oktorba u Srbiji počinje popis stanovništva. Građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje.

Na vrata domova će popisivači krenuti da kucaju u subotu već u 8 sati, a kako je planirano, popisivanje bi trebalo da traje do kraja oktobra.

Kucanje na vrata
Kucanje na vratafoto: Profimedia

Pomoćnica direktora RZS za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević gostujući na jednoj televiziij, navela je da će se preliminirani rezultati popisa znati 30 dana nakon završetka popisa, odnosno 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni izmedju aprila 2023. i maja 2024. godine.

U terenskoj realizaciji popisa stanovništa biće angažovano 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina.

Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Popis
foto: Printskrin/RTS

Međutim, ono što mnoge zbunjuje je kako će se popisivati građani koji ne žive na prijavljenoj adresi zbog studija, privremeno rade u inistranstvu ili se tamo školuju, rade sezonske poslove kao i bzgo mnogobrojnih razloga, i nisu u mogućnosti da budu fizički prisutni na prijavljenoj adresi u toku oktobra.

Zato smo kontaktirali Republički zavod za statistiku Srbije, a oni su nam razrešili nedumicu.

"Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva. Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica", objasnili su za Espreso iz RZS-a.

Tako da nema razloga za brigu, ako iz nekog razloga ne živite na adresi prijavljenog prebivališta, neko će od ukućana moći da daju podatke o vama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.