OVA IMENA SU ZABRANJENA U SRBIJI: Zakon je jasan, NI NE POMIŠLJAJTE!
Beba, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVA IMENA SU ZABRANJENA U SRBIJI: Zakon je jasan, NI NE POMIŠLJAJTE!

Liste zabranjenih imena ne nastaju slučajno

Objavljeno:

Kada biraju ime za dete roditelji žele da ono bude najlepše, njima posebno važno i značajno, ali trebalo bi da obrate pažnju i na još jedan kriterijum - trebalo bi da pripaze da baš to ime nije zabranjeno u zemlji u kojoj se dete rodilo. Postoji čitava lista imena koja su zabranjena u državama širom sveta, pa tako i u našoj zemlji.

Razlozi za zabranjivanje određenih imena uglavnom su isti - za cilj imaju da deca ne dobiju imena zbog kojih im se drugi mogu rugati, ponižavati ih ili im se podsmevati. Naravno, liste zabranjenih imena ne nastaju slučajno - već kada dođe do toga da roditelji žele da svom detetu daju neko ime koje, ne samo da je veoma inovativno - već i na granici podrugljivosti.

Zabranjivanje imena u Srbiji - prema Porodičnom zakonu Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu - matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

1 / 3 Foto: Profimedia

Imena đavola, životinja, muzičkih ikona U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (istorijske/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju - jednostavno ne možete dati svom detetu. Upravo zato u Švajcarskoj je zabranjeno detetu dati ime Juda, dok je jedan par u Nemačkoj hteo da svom detetu da ime Lucifer - ali su u tome ipak bili sprečeni, a ovo ime je dospelo na listu zabranjenih imena u ovoj zemlji. Iako možda ne razumete zašto bi to neko radio, ali postoje zabeleženi slučajevi gde su parovi želeli deci da daju imena Metalika ili Elvis - što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena Princ Vilijan i imena koja se smatraju čudnim - kao što je na primer Jagoda (?).

Mercedes, Ikea, Nutela... ali i Pepeljuga, Mirođija, Mrgud

Bizarnostima kada su u pitanju izbori imena za decu očigledno nema kraja. Tako se u pojedinim državama beleže slučajevi gde su roditelji želeli svojoj deci da daju imena kao što su Supermen ili Ikea (Švedska), Nutela i Mini Kuper (Francuska), Mercedes i Šanel (Švajcarska), ali i Fejsbuk (Meksiko). Naravno, ova imena su odmah otišla na listu zabranjenih u ovim zemljama.

Međutim, pored svih ovih država, ni Srbija ne zaostaje puno kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na spisku zabranjenih, svakako se nalaze na listi najčudnijih:

Za devojčice: Duga, Mirođija, Pravda, Hajdi, Sjajna, Princeza, Svila, Pepeljuga; Za dečake: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen, Gljeb;

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.