SVAKI VERNIK DANAS MORA DA IZGOVORI OVIH 38 REČI: One su u čast VELIKOM SVECU kojeg slavimo
Avtonom, Foto: spc.rs

AVTONOM

SVAKI VERNIK DANAS MORA DA IZGOVORI OVIH 38 REČI: One su u čast VELIKOM SVECU kojeg slavimo

Sveti sveštenomučenik Avtonom živeo je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon hrišćana

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Sveti sveštenomučenik Avtonom živeo je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon hrišćana.

Po dolasku Dioklecijana Avtonom je otišao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos, a prema predanju tu je nastavio sa hiršćanskim učenjem i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avronom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči. Dok je bio na putu hrišćanstva stekao je i mnogo neprijatelja. Zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avronom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

1 / 3 Foto: Stefan Jokić

Kasnije, za vreme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku naredivši mu da ode i iskopa njegove mošti. Vojnik je poslušno otišao i uradio šta mu je svetitelj rekao, iskopao je mošti koje su ostale netaknute, a u danima koji su usledili mnogi bolesni su ozdravili nakon što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

Zato je i danas običaj da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja, kako se veruje, donosi zdravlje i napradak svakoj porodici:

- Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Avtonome: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.