ŠKOLSKA GODINA TEK POČELA, A VEĆ SE BELEŽI PORAST DECE ZARAŽENE KORONOM: Da li je stanje ALARMANTNO?
Ilustracija, Foto: Profimedia

kovid

ŠKOLSKA GODINA TEK POČELA, A VEĆ SE BELEŽI PORAST DECE ZARAŽENE KORONOM: Da li je stanje ALARMANTNO?

Sredinom avgusta taj broj je pao na 3 do 4, pa smo onda 2.septembra imali njih 8, a sada poslednjih dana je taj broj između 3 i 4

Objavljeno:

Školska godina počela je pre devet dana, a već se polako beleži porast broja zaražene dece, ali stanje još uvek nije alarmantno.

U pojedinim domovima zdravlja taj porast zabeležen je do tri, negde i do četiri puta više, nego u periodu od pre dve nedelje, dok je u nekim domovima zdravlja situacija ista kao i u minulom periodu, pa nema povećanja.

Lekari kažu, generalno posmatrano, da nema tog velikog broja dece koja dolaze na testiranje, ali da je moguće da će doći do porasta u nekom narednom periodu.

U DZ Savski venac do četvoro zaraženih dnevno

U Domu zdravlja Savski venac, u ovom trenutku dnevno se zabeleži troje ili četvoro inficirane dece. Prema rečima direktora dr Zorana Bekića, koji u razgovoru za "Blic" kaže potrebno je duže praćenje kako bi se dala generalna ocena, te podseća da je u DZ Savski venac tokom jula meseca, kada je bio pik soja BA.5, bilo nešto više od 12 inficirane dece dnevno, da bi se u avgustu zabeležio pad.

Virus
foto: Profimedia

- Sredinom avgusta taj broj je pao na 3 do 4, pa smo onda 2.septembra imali njih 8, a sada poslednjih dana je taj broj između 3 i 4. Dakle, nismo primetili još uvek da je taj broj skočio. Smatram da je potrebno duže vreme praćenja, da ne možemo to da gledamo samo na sporadični način u jednom delu, su jednom delu grada, regiji ili školi. Aposlutno se vodi briga u svim školama, i što se tiče dece, radi se o relativno malim brojevima, objašnja dr Bekić.

Kako dalje ističe u ovom periodu će evetualno doći do blagog skoka ukupnog broja inficiranih, sigurno će doći i do promene starosne strukture, biće veše zaražene dece, zato što se soj BA.5 već iscrpeo u Srbiji.

Covid 19, Omikron, Koronavirus
foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

- To vidimo po broju pacijenata koji je u julu mesecu bio negde 6.000 ili 7.000, sada je između 2.000 i 3.000 sa varijacijama, nekada se spusti na 1.500, pa ode na 3.000. Naravno da postoji velika verovatnoća da će doći do povećanja skoka broja inficiranih osoba u populaciji, ali ne očekujem tu neke drastične velike promene i brojeve. Očekujem veći broj inficiranih pacijenata u oktobru, kada može doći do prelaska onih sojeva koji su sada aktuelni na južnoj hemisferi, soj BA.4.6, koji je sada dominantan u Australiji. Takođe, očekujem taj soj ili slične sojeve koji će doći tamo negde kada je i vreme, tamo negde u oktobru. Zato mislim da sadašnji skok broja inficirane dece u ovom trenutku nije generalno isti po svim ustanovama i u svim školama, zato kažem u našem DZ Savski venac stanje je slično kao što je bilo i pre nekoliko dana, ili krajem avgusta, kaže dr Bekić.

Izrael, Korona, Kovid, Omikron, PCR test, Antigenski test
foto: Profimedia

U DZ Palilula svako treće dete zaraženo

U DZ Palilula svako treće dete koje dođe na testiranje je zaraženo. U proseku javi se oko 100 njih sa simptomima.

- Ne mislim da će biti nekog drastičnog povećanja, ali mislim da roditelji ne vode decu kod lekara koja imaju neke simptome, zato apelujem da obrate pažnju i da dete dovedu u kovid ambulantu i kod pedijatra. Ne treba pustati decu da idu u školu, ili da se kreću i zaraze drugu decu. Greše rodtelji kada se tako ponašaju - kaže za "Blic" dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula.

Poljska, Naučnici, Kovid, Korona, Testovi
foto: Profimedia

- Što se simptoma tiče javlja se kašalj, ili dolazi do bola u mišićima, što deca nekada prijave roditeljima a nekad ne. Sada recimo nije obavezna temperatura, može i bez temperature. To sve prođe od pet do sedam dana, tada se dete izoluje od starijih, ali desi se da roditelji greše misle da je neka prehlada, deca se druže i tako se zaražavaju koronom. Svako treće dete je pozitivno koje dođe na pregled, sada se javi negde oko 100, 110, njih 30 je pozitivno, to nije veliki broj, ističe dr Stojanović.

U DZ Čukarica četriri puta više zaražene dece

Dr Nenad Bjelica, direktor Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" kaže da je u beogradskoj opštini Čukarica u prvoj nedelji septembra učetvorostručen broj pozitivne dece.

- Letos smo imali do desetoro dece pozitivno dnevno, a sada ih je oko 50 dnevno PCR testom dokazano pozitivno. Četvorostruko je porastao broj zaražene dece. A pritom se ne testira baš svako dete koje dođe u dom zdravlja, lekari procenjuju koje ima simptome kovida. Simptomi kovid pozitivne dece su blaži i vezani za gornji respiratorni trakt, sa retkim komplikacijama. To su tipični simptomi respiratorne infekcije sa febrilnim ili subfebrilnim stanjima, tj. povišenom ili jedva povišenom temperaturom - rekao je dr Bjelica za Kurir i dodao da nema podataka da je ijedno dete koje je poslato na trijažu u Dečju bolnicu "Dr Dragiša Mišović" i zadržano na bolničkom lečenju.

1 / 7 Foto: Profimedia

Istovremeno dok je polazak u školske klupe napunio pedijatriju doma zdravlja, u kovid ambulanti za odrasle u Železniku brojke lagano padaju.

- Kuriozitet je da imamo linearan pad u kovid ambulanti, smanjen je i broj prvih pregleda i broj pozitivnih u odnosu na broj pregledanih. Nije to neki drastičan pad, ali svakako je od početka septembra u blagom svakodnevnom opadanju broj pacijenata u kovid ambulanti - istakao je dr Bjelica za Kurir.

Bonus video:

05:09

BRZE VESTI 10.09.2022. 14-55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.