OPASNA INTERNET PREVARA KRUŽI SRBIJOM: Iz Uprave CARINA upozorili da nikako NE NASEDATE na OVO! (FOTO)
Ilustracija, Foto: beta/Ilustracija

lažna nagradna igra!

OPASNA INTERNET PREVARA KRUŽI SRBIJOM: Iz Uprave CARINA upozorili da nikako NE NASEDATE na OVO! (FOTO)

Iz Uprave carina podelili su i fotografije poruke koju su građani primali na Instragramu od strane korisnika koji je na ovoj društvenoj mreži registrovan kao Niva_Legend

Objavljeno:

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Uprave carina Republike Srbije objavljeno je upozorenje za sve građane da ne nasedaju na aktuelnu prevaru koja se odnosi na "osvajanje nagrade" i njeno preuzimanje na graničnom prelazu Horgoš.

"Slučaj gospođe koja je pozvala prelaz Horgoš kako bi preuzela smart koji je navodno osvojila na nagradnoj igri - nije usamljen. Naime, tokom vikenda nam se obratilo još nekoliko pratilaca kojima se dogodila slična situacija, samo što je ''nagrada'' trebalo da bude lada niva… I njima je rečeno da automobil treba da preuzmu na prelazu Horgoš, ali prethodno treba da uplate oko 25 evra za ''troškove poštarine za poslovnu dokumentaciju''. U slučaju da vam na kućnu adresu stigne obaveštenje o tome da ste na nagradnoj igri dobili automobil koji treba da preuzmete na prelazu – neka vam se, kao da ste carinik, odmah upale lampice da tu nešto nije u redu. Granični prelaz Horgoš nema ništa sa ovim slučajem, pa savetujemo još jednom da ne uplaćujete nikakvu ''poštarinu'', već slučaj prijavite policiji...", navedeno je u objavi.

Iz Uprave carina podelili su i fotografije poruke koju su građani primali na Instragramu od strane korisnika koji je na ovoj društvenoj mreži registrovan kao Niva_Legend:

"Čestitamo! Broj koji ste Vi napisali je izvučen i odlukom naše komisije, Vi ste dobitnik automobila Lada Niva Legend! Molimo Vas da nam dostavite podatke za slanje ugovora o poklonu, kako bismo regulisali poreze i pravnu proceduru, i kako bismo imali potrebnu dokumentaciju za prevoz i carinu. Nakon potpisivanja dokumenata će Vas nadležna služba kontaktirati u vezi svih detalja i dogovora, u vezi transporta i svega ostalog.

Međunarodna pošta dostaviće ugovor iz našeg sedišta u Rusiji u Srbiju, a zatim će Vam domaća Pošta doneti ugovor na adresu. Poštarinu za poslovnu dokumentaciju, po pravilniku pošte snosi primalac- oko 25e. Naravno, poštarina se plaća poštarima prilikom dostave. Pravilnik je takav jer isključivo primalac nagrade može lično preuzeti dokumentaciju. Potrebno je napomenuti: Dobitnici NEMAJU NIKAKVE TROŠKOVE ŠTO SE NAS TIČE. Mi plaćamo i prevoz, carinu i sve ostalo. Potrebno je da nam pošaljete: Ime, prezime, adresu i broj telefona. Još jednom čestitamo!" , navodi se u poruci.

Ovakvi vidovi internet prevara sve su češća pojava.

Podsetimo, čitateljka Espresa sa nama je podelila jedan takav imejl koji je "zalutao" u njene spam poruke i to pod naslovom "Hitna donacija mog nasljedstva".

Izvesni Stephane Petibon, kako je navedeno u adresi pošiljaoca, predstavio se kao Carine Lemar koja boluje od teške, neizlečive bolesti i koja želi donirati više od 300.000 evra "pouzdanoj i poštenoj osobi koja ga dobro koristi".

"Ispričavamo se što ste nas kontaktirali na ovaj način. Upravo sam pogledala tvoj profil i rekla si da si ti osoba koju trebam. Ukratko, moje ime je Carine Lemer, porijeklom sam iz Austrije i živim u Francuskoj. Bolujem od teške bolesti koja je jamčila moju smrt, a to je rak grla, i imam iznos od 387.000 eura koji bih želio donirati pouzdanoj i poštenoj osobi koja ga dobro koristi. Imam tvrtku koja uvozi crveno ulje u Francusku i izgubila sam muža prije 6 godina. Bio je jako impresioniran mnome i nisam se mogla udati dok toga dana nismo dobili djecu. Htio bih donirati ovaj iznos prije svoje smrti kako bi moji dani bili odbrojani odsutnošću ove bolesti, za koju nisam imao lijeka, već garanciju u Francuskoj, tako da me nije briga hoćete li vi imati koristi od toga ako može donirati korist. Ako ste zainteresirani za donaciju od 387.000 €, možete me kontaktirati putem moje donacijske e- pošte", navodi se u i-mejlu.

Internet
foto: Profimedia

Ukoliko dobijete ovakav ili imejl sličnog sadržaja, budite obazrivi, ne odgovarajte na poruku i ne upoštajte se u dalju prepisku.

Podsetimo, takozvana nigerijska prevara i dalje je aktuelna u Srbiji i vreba lakoverne preko mejlova i poruka, nudeći veliku zaradu, ako se unapred uplati određeni novčani iznos na ime troškova potrebnih za sprovođenje nekog posla, novčane transakcije, nasledstvo iz inostranstva i slično.

Nigerijska prevara je metoda vršenja krivičnog dela prevare uz pomoć računara i najčešće počinje pismom ili elektronskom porukom, koja je osmišljena da izgleda kao da je namerno poslata primaocu poruke i uglavnom počinje ubeđivanjem.

Reč je o prevarama koje primaocu mogu oduzeti ne samo novac, već i identitet na osnovu ličnih podataka dobijenih od primaoca poruke.

Žrtave prevare treba da snose navodne troškove otvaranja određenih računa da plate takse i poreze, provizije na transfere ili da uplate depozite, a žrtva se konstantno drži u zabludi pomoću falsifikovanih dokumenata.

Nigerijska prevara je podvrsta popularne internet prevare zvane "fišing", što u prevodu znaci pecanje, kojom prevaranti na sličan način kradu podatke za pristupanje mejlu ili bankovnom računu.

Postoji i nova vrsta "fišinga" pod nazivom "višing", koja se razlikuje po tome što prevarant ne šalje poruke na sve imejl adrese koje ima, već samo na određene, ljudima koji su mu ciljna grupa.

Do imejl adresa prevaranti dolaze na dva načina, sakupljanjem sa internet sajtova institucija i kompanija ili kupovinom liste adresa od hakera na "dark vebu".

Upozoravamo sve građane Srbije da obrate pažnju na mejlove slične sadržine i da dobro razmisle o mogućim posledicama po njihove račune.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.