EVO ZAŠTO SE POKOJNIKU DAJE BAŠ 40 DANA! U Hrišćanstvu ovaj broj ima VAŽAN ZNAČAJ
Sveštenik i sanduk, Foto: Filip Plavčić

parastos

EVO ZAŠTO SE POKOJNIKU DAJE BAŠ 40 DANA! U Hrišćanstvu ovaj broj ima VAŽAN ZNAČAJ

U hrišćanstvu broj 40 je simbol iskušenja i usavršavanja, vreme čekanja i priprema

Objavljeno:

Po hrišćanskom verovanju, duša pokojnika četrdeseti dan od smrti odlazi na nebo, kada porodica i rodbina izlaze na groblje, a mnogi ljudi koji su u žalosti samo u ovom periodu nose crnu odeću.

Iako naučna istraživanja ukazuju da proces normalnog tugovanja traje oko 40 dana, jer u tom periodu osoba ima stalne nalete sećanja na izgubljenu osobu i priseća se proživljenih trenutaka sa tom osobom, što je praćeno osećanjem tuge, žalosti, plačem i osećanjem telesne malaksalosti, simptomatično je što se baš ovaj broj javlja u brojnim pravoslavnim običajima, pa čak i kad se oni odnose na recepture spravljanja prirodnih lekova, prema kojima ono traje baš 40 dana.

Milunka Savić, Grob
foto: Stefan Kojić

Primera radi, pipadnici nekih plemena sa Papua Nove Gvineje broje jedan, dva, mnogo. Po tome je tri isto što i 303, odnosno, sve veće od dva je mnogo.

Kod Starih Slovena taj “granični broj” bio je 40, pa se pokojniku daje pomen posle 40 dana, a deci do 40 dana se ne ide u goste.

Rusi i dan danas imaju broj 40 kao granični, poput naših, odnosno latinskih 100. Dok se u Srbiji kaže – stoput sam ti rekao, pre sto godina, sto puta sam išao, dotle Rusi koriste iste izraze, samo sa 40.

Prema Bibliji, potop je nastao nakon što je kiša padala 40 dana i 40 noći. Nakon krštenja na reci Jordan, Isus se povukao u osamu u pustinju gde je proveo 40 dana.

Mojsije je postio 40 dana pre nego što je išao po ploče s deset božjih zapovesti. Prorok Ilija putovao je 40 dana po pustinji.

Isto tako, četrdesetog dana od vaskrsenja Hristos se vazneo na nebo, tako da po hrišćanskom verovanju i duša pokojnika, četrdeseti dan od smrti, odlazi na nebo. Petrovski post traje oko 40 dana, Božićni tačno 40 dana.

krst, crkva
foto: Marina Lopičić

Postoje razne pretpostavke o periodu od četrdeset dana i godina, ali zajedničko za ove periode je činjenica da su svi bili periodi priprema: broj 40 simbolički označava pripremini period, koji je dolazio pre bilo kog važnog događaja.

U hrišćanstvu broj 40 je simbol iskušenja i usavršavanja, vreme čekanja i priprema, kao što se može primetiti u Bibliji.

I u judaizmu, i u islamu, 40 dana je period pročišćavanja. U savremenom društvu proces pročišćavanja se naziva karantina (quarantine) koji je prvobitno trajao 40 dana kako mu i samo ime kaže.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.