U RUŠEVINAMA CRKVE SAHRANJIVANO LOKALNO STANOVNIŠTVO: Neverovatno otkriće podno planine Rudnik! (FOTO)
Rudnik, Foto: RINA

ARHEOLOZI SE IZNENADILI

U RUŠEVINAMA CRKVE SAHRANJIVANO LOKALNO STANOVNIŠTVO: Neverovatno otkriće podno planine Rudnik! (FOTO)

Neočekivano je otkriće monumentalne kamene zidane grobnice ispod nivoa poda crkve

Objavljeno:

Arheološki nepoznata srednjovekovna tvrđava Ostrvica imala je ogroman uticaj na sudbinu Rudnika, ali je nastavak arheoloških istraživanja srednjovekovne crkve na lokalitetu Metaljka u selu Zagrađe na Rudniku doneo nova, neočekivana otkrića. Ne velika po dimenzijama, rudnička crkva je bila kvalitetno građena i oslikana, a na nekim mestima se mogu videti i dva sloja fresaka kojim su bili pokriveni zidovi.

- Ono što je posebno značajno za nas i što već neko vreme istražujemo jeste sahranjivanje u toj crkvi. Imamo nekoliko horizonata tih sahrana u vreme kada je crkva bila u funkciji i kada je crkva srušena, pa se na njenim ruševinama sahranjivalo lokalno stanovništvo. Posebno su zanimljive sahrane iz vremena kada je crkva bila u funkciji, tu imamo reprezentativne nadgrobne spomenike kakvi do sada nisu otkrivani na Rudniku, koji nam svedoče o bogatoj ktitorskoj porodici, sahranjenoj po ktitorskom pravu. Otkrili smo ktitorsku grobnicu koja je otvarana i verovatno opljačkana, oko nje su zanimljve nadgrobne ploče koje pripadaju rudničkoj vlasteli, kao što je nadgrobna ploča vlastelina Žarka sa njegovim grbom i imenom, koji je po svom društvenom položaju najverovatnije zaslužio da bude sahranjen u crkvi - rekao je profesor dr Dejan Radičević, docent na odeljenju za Arheologiju na Filozofskom fakultetu.

Rudnik
foto: RINA

Neočekivano je otkriće monumentalne kamene zidane grobnice ispod nivoa poda crkve, koja Ima plafon “na dve vode” , mali ulazni hodnik i omalterisana je. Ovakve grobnice su karakteristične za period ranog hrišćanstva, pa je crkva možda podignuta na mestu starog kultnog mesta. Njeno iskopavanje je u toku, a dalja istraživanja mogla bi otkriti da se radi o periodu kasne antike i rane Vizantije.

Rudnik
foto: RINA

- Ostrvica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem. Zato su se velike borbe vodile upravo tu. Narod koji je naseljavo to područje bavio se rudaranjem, živeli su od toga i zato su bili još intersantniji stranim silama da je osvoje. Utvrđenje je bilo središte vojne uprave rudničke oblasti. Prema istorisjkim podacima prvi put je pod tursku upravu palo 1438. godine, i dugo je to bilo tursko utvrđenje - rekao je za RINU, Dejan Radičević, profesor Filozfoskog fakultetu u Beogradu.

Rudnik
foto: RINA

Ostrvica je u maju 2009. godine proglašena za spomenik prirode i predstavlja veliki turistički potencijal rudničkog kraja.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.