VELIKI BROJ SRBA PODGREVA TURSKU KAFU, A NE ZNA PRAVU ISTINU: Stručnjaci konačno otrkili DA LI JE TO BEZBEDNO
Turska kafa, Foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen

domaća ili turska, kako je kome volja

VELIKI BROJ SRBA PODGREVA TURSKU KAFU, A NE ZNA PRAVU ISTINU: Stručnjaci konačno otrkili DA LI JE TO BEZBEDNO

Ovom pitanju posvećeno je čitavo istraživanje

Objavljeno:

Da li ste jedan od onih ljudi koji zaborave na šoljicu kafe, a zatim je ponovo zagreju? Ili skuvate previše kafe odjednom i morate da je ponovo zagrejete? Evo odgovora na pitanje da li je zaista dobro.

Naime, mnogi će vam reći da kafu nije dobro podgrevati jer se ukus može promeniti, a uz to potencijalno može i smanjiti sadržaj kofeina. Kristofer Hendon, docent hemije računarskih materijala na Univerzitetu Oregon, detaljno odgovara na pitanje da li je dobro podgrevati kafu. Naime, ovaj napitak se sastoji od niza različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući i kininsku kiselinu koja daje gorak ukus. Kafa je takođe puna različitih jedinjenja kao što su karbonil, sumpor-aliciklični aromatični benzenoid i različita heterociklična jedinjenja.

Osim toga, kavak je pun kofeina koji takođe doprinosi gorčini koju ovo piće ima.

Kafa
foto: Printscreen/RTS

Šta se dešava sa svim ovim supstancama i jedinjenjima kada se kafa zagreje?

Hendon ističe da kofein nije mnogo reaktivan. „To je prilično stabilan organski molekul.“

Jedini pravi način da se kofein izgubi iz kafe bio bi proces sublimacije, tokom kojeg supstanca koja je u čvrstom stanju isparava, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170 °C).

Međutim, on navodi da može da razume da neki ljudi smatraju da zagrejana šoljica kafe ima manje kofeina. Ovaj utisak pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šoljica kafe u danu jednostavno utiče na nas drugačije. „Ali iako nivo kofeina u vašoj kafi ostaje stabilan, to ne znači da će vaša kafa ostati nepromenjena nakon ponovnog zagrevanja“, kaže Hendon.

Kao i svaka sveža hrana, kafa se pogoršava što duže stoji, a ponovno zagrevanje ubrzava ovaj proces jer se isparljiva jedinjenja koja joj daju ukus brže oslobađaju.

Kafa
foto: Printscreen

Dakle, moguće je da vaša šoljica kafe ima lošiji ukus nakon podgrevanja, ali možete je piti bez brige jer u tome nema ništa opasno, zaključuje Hendon, a piše Inverse. Ako ste skloni da ponovo zagrejete kafu, bolje je da to uradite u mikrotalasnoj pećnici umesto na šporetu jer će to skratiti vreme tokom kojeg se isparljiva jedinjenja oslobađaju.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.