BEOGRAĐANKA SE SUSRELA SA BIZARNIM OBIČAJEM NA SRPSKOJ SAHRANI: Tražili joj da uradi OVO, ostala u ŠOKU!
ilustracija, Foto: Profimedia

bizarnost

BEOGRAĐANKA SE SUSRELA SA BIZARNIM OBIČAJEM NA SRPSKOJ SAHRANI: Tražili joj da uradi OVO, ostala u ŠOKU!

Ovaj običaj na seoskoj sahrani u Srbiji privukao je pažnju ljudi zbog svoje bizarnosti

Objavljeno:

U Srbiji ima dosta narodnih običaja na slavama, krštenjima, svadbama pa i na sahranama. Međutim, veliku pažnju građana nesumnjivo najviše privuku baš koji se tiču sahrana.

Jedan od takvih je i stari narodni običaj poznat pod nazivom "pare na kosti".

Ovaj običaj podrazumeva da svi su došli na sahranu ostave novac kako bi porodici pomogli u najtežim trenucima jer je poslednji ispraćaj izuzetno skup, a običaj i narodna verovanja nalažu da taj novac ne sme ni za šta drugo da se koristi sem za troškove oko sahrane.

O ovome je pisala i jedna žena iz Beograda koja se iznenadila kada je bila na jednoj sahrani i prvi put se susrela sa ovim običajem.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ona je svoje iskustvo podelila sa ljudima na Tviteru rekavši da se šokirala kada je videla da se novac ostavlja na sanduku, ali potom dodala da je to korisno jer se tako pomaže porodici koja sahranjuje voljenu osobu.

Njenu objavu komentarisao je jedan muškarac koji je doživeo slično iskustvo. On je na Tviteru opisao situaciju koja ga je zadesila kada je otišao na sahranu u jedno selo u Zapadnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, bio je upoznat sa pomenutim običajem, i već je odvojio novac koji je planirao da ostavi pored sanduka pokojnika, a kad je to hteo da učini muškarac je sedeo i u rokovnik zapisivao ime i prezime osobe koja daje novac, kao i koliko je novca dala.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.